Professor om Rigspolitiets ulovlighed - Det er lige så alvorligt som Tibet-sagen

Sten Bønsing fra Aalborg Universitet vurderer, at Rigspolitiets manglende lovhjemmel i minksagen er lige så grov rent juridisk, som da politiet i 2012 tog flagene fra Tibet-demonstranter i København.

Når Rigspolitiet udmærket ved, at der mangler lovhjemmel til at handle efter de omstridte actioncards, så er det meget alvorligt, at man alligevel gør det.

- Det er jo altid problematisk, at man agerer uden lovhjemmel, især hvis man er bevidst om det. Og man skal jo have tillid til myndighederne, og der skal ikke brede sig en opfattelse af, at man skal dobbelttjekke, om myndighederne har den lovhjemmel, de skal have, siger professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

Faktisk sammenligner forvaltningseksperten situationen med måden, politiet håndterede de fremmødte demonstranter i København i 2012 – den såkaldte Tibet-sag.

Her tog politiet tibetanske flag fra demonstranter, der havde taget opstilling langs den rute, hvor den kinesiske præsident Hu Jintao skulle køre under sit første besøg i Danmark. De ville protestere mod Kinas behandling af Tibet.

Politiet havde handlet på egen hånd, lød det. Og givet usande oplysninger til Folketinget, landsretten og justitsministeren.

- Rent juridisk er det lidt samme problemstilling som i Tibet-sagen, hvor man tog flag fra demonstranter – også på et ulovligt grundlag. Det er et problem, at man giver folk indtryk af, at man kan komme ind uden hjemmel.

Krænker ejendomsretten

At Rigspolitiet tog de omstridte actionscards i brug 6. november i det nyoprettede callcenter, da de fik opgaven med at ringe rundt til minkavlerne og forsøge at tvinge sig adgang til farmene, er særligt grelt, fordi det foregår på privat grund.

- Det er jo særligt alvorligt og skærpende, at man bryder med grundlovens princip om ejendomsrettens ukrænkelighed ved at give indtryk af, at man kan skaffe sig adgang til folks ejendom uden et hjemmelsgrundlag, siger Sten Bønsing.

Professoren i forvaltningsret har en fornemmelse af, at det sjældent sker, at politiet gør noget ulovligt bevidst.

- Det er da forhåbentlig meget usædvanligt. Det sker da sikkert med mellemrum, at myndighederne har misforstået et hjemmelsgrundlag, men at de gør det, når de har været bevidste om det, er da problematisk.

Se hele interviewet med Sten Bønsing her:


Seneste nyt

fra Nordjylland