02:54

I dag kom de nordjyske regionalstrækninger på nordjyske hænder.

Region Nordjylland har nu overtaget togdriften i hele Nordjylland. Foto: Joakim Brader

1 af 2

Region Nordjylland overtager den regionale togtrafik

De næste fem år drives den regionale togdrift i Nordjylland af Region Nordjylland, Nordjyske Jernbaner og Nordjyllands Trafikselskab. Det blev fejret til stor åbningsfest i Hjørring.

Region Nordjylland har nu officielt overtaget togdriften i hele Nordjylland. Og det blev fejret i Hjørring. 

Åbningsfesten bød på taler fra både Trafikminister Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) og regionrådsformand Ulla Astman, der hilsede det nye forsøg velokmmen.

- Vi får en sammenhæng mellem Skagen og Skørping på en helt anden måde, og jeg håber med tiden, at vi også kan udvide, så vi når helt ned til Hobro. Så det her betyder et gevaldigt løft til den kollektive trafik i Nordjylland, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Med nordjyder bag driften vil det blandt andet give 30 procent flere afgange mellem Hjørring og Aalborg. En forskel, som de nordjyske borgmestre ser mange muligheder i.

- Det kommer til at betyde meget mere togdrift i det daglige, men det kommer også til at betyde noget mellem vores to nabokommmuner Frederikshavn og Brønderslev, hvor vi kan lave nye særtransporter mellem hinanden, når vi har store arrangementer og selvfølgelig ud til den store kommune i Aalborg, siger Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune.

Borgmesteren i Frederikshavn Kommune håber, at det kan få nordjyderne til at vælge toget frem for bilen i hverdagen.

- Det er vigtigt, at vi hænger sammen med resten af regionen, for arbejdsmarkedet er jo bevægeligt i Nordjylland. Så måske er der flere nordjyder, der får lyst til at tage offentlig transport, siger Birgit S. Hansen.

Udover flere afgange kommer der flere direkte ture. Et nyt signalprogram er nemlig på vej, hvilket betyder, at nordjyderne på sigt kan komme til at tage tog direkte mellem Hirtshals til Aalborg og Skagen til Aalborg.