LIGE NU:

Region Nordjylland skal stå for ny vagtlægetelefon

Fremover skal du kun huske på tre tal, hvis du bliver akut syg. Danske regioner er nemlig gået sammen om et fælles telefonsystem, der stiller om til praktiserende læge eller vagtlæge.

I efteråret besluttede Danske Regioner at gå i gang med at lave et fælles nummer, som borgere kan ringe på, hvis de bliver syge. Nummeret er 113, og når det tages i brug, skal det erstatte de forskellige numre til vagtlægerne rundt omkring i landet. Samtidig skal man også kunne ringe til nummeret og blive henvist til sin praktiserende læge. 

- Hvis man er på ferie eller befinder sig et andet sted i landet end sin egen region, og man bliver akut syg, så kan det være svært at finde ud af, hvor man skal ringe hen. Det vil vi gøre nemmere ved at lave en fælles central, der stiller om til den rette læge, siger Anne Bukh, der er koncerndirektør i Region Nordjylland. 

I slutningen af 2018 blev det besluttet, at det er Region Nordjylland, der skal stå for projektet og driften af systemet. Regionen har fået en million kroner til opstarten, og de er nu i gang med at finde ud af, hvordan de bedst får systemet til at fungere. 

- Vi satser på, at det kan komme i gang i slutningen af 2019, men jeg kan ikke garantere noget, for vi skal have talt med forskellige teleudbydere, og det kan være, at vi selv skal til at udvikle systemet, siger Anne Bukh. 

For mange ringer 112

Danske Regioner håber, at et fælles nummer kan betyde, at færre ringer 112, når de burde have ringet til egen læge eller vagtlæge .

- Der er mange, som ikke ved, hvor de skal ringe hen, hvis de bliver akut syge, og nogle af dem ringer 112, selvom 112 kun er til livstruende sygdom. Forhåbentlig vil det nye nummer betyde, at det bliver nemmere at adskille de akutte og de livstruende sygdomme, siger Anne Bukh. 

113-nummeret er endnu ikke i funktion, men planen er, at det skal være et nummer, som er åbent hele døgnet, alle årets dage. Man kan derfor også ringe til nummeret om dagen, hvis man ikke kan huske nummeret på den praktiserende læge, eller hvis man skal henvises til en tandlæge.  

Se interviewet med Anne Bukh her.