Regionen mangler 44 millioner: Bus- og togruter kan blive sparet væk

Udvalgsformand kalder den nuværende situation for en ”regulær bombe” under den kollektive trafik.

Skyhøje priser på brændstof og færre passagerer efter coronapandemien ser nu ud til at få store konsekvenser for den kollektive trafik i Nordjylland.

Region Nordjylland har aktuelt udsigt til et underskud på 44 millioner kroner på trafikområdet. Det svarer til 10 procent af det samlede budget på den kollektive trafik, og det kan i sidste ende betyde færre busser og tog, samt lukning af natbusser og sommerruter.

- Det er en regulær bombe under den kollektive trafik, vi står over for. Det vil få meget store konsekvenser for hele regionen, hvis der skal spares, hvad der svarer til 10 procent af det samlede budget på den kollektive trafik, siger Peder Key Kristiansen, Soc.Dem., der er formand for udvalg for Regional Udvikling og Innovation i Region Nordjylland.

- Vi ser ind i lukninger af ruter, færre ekspresbusser, færre toge på skinnerne. Det får stor betydning for nordjyderne, og vi er stærkt bekymrede.

Danske Regioner: Hver 7. bus er i fare

Region Nordjylland er ikke den eneste region, der har overordentligt svært ved at få budgettet til at hænge sammen på trafikområdet. Danske Regioner anslår, at der er udsigt til ekstraudgifter på området på hele 233 millioner kroner i år.

Det skyldes, at brændstofpriserne er historisk høje, samtidig med, at flere passagerer ikke er vendt tilbage til den kollektive trafik efter corona. Det store hul i budgettet kan betyde, at hver 7. bus risikerer sparekniven.

SÅ MANGE PENGE MANGLER REGIONERNE

  • Regionerne mangler 233 millioner kroner i 2022 til den kollektive transport
  • I 2023 forventes problemet at blive lige så stort
  • På trods af Covid-19-kompensation for januar og februar 2022 vil regionerne i 2022 mangle 117 millioner kroner som følge af Covid-19. Oveni kommer en ekstraregning på brændstof på 216 millioner kroner, hvoraf 101 millioner kroner delvist dækkes af pris og lønregulering aftalt i forbindelse med økonomiaftalen
  • Danske Regioner og KL vil drøfte den kollektive trafik på et møde med regeringen midt i september


Kilde: Danske Regioner

Det bekymrer næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose, Venstre:

- Besparelserne kommer til at gå ud over lokalsamfund, der måske helt mister deres daglige bus. Unge i oplandet til byer – for eksempel i Nordjylland – vil få svært ved at komme frem til deres uddannelsessted, og busafgange om aftenen og i weekenderne risikerer at blive sløjfet.

Næstformanden fortæller, at regionerne og de regionale trafikselskaber har løftet en kæmpe opgave med at opretholde driften af den kollektive trafik under corona:

- Men nu kan vi blive ramt hårdt, fordi mange passagerer ikke er vendt tilbage, siger Stephanie Lose.

Efterlyser hjælp fra Folketinget

Danske Regioner håber, at regeringen og Folketinget vil gå sammen og finde en løsning på problemet. Regionerne er bekymrede for, at en forringelse af den kollektive trafik vil få miljømæssige konsekvenser, hvis flere må ty til bilen i stedet for bus eller tog.

- Hvis trafikselskaberne bliver tvunget til historiske besparelser på grund af en midlertidig indtægtskrise, kan det gøre varig skade på den kollektive trafik, siger Stephanie Lose, Venstre, næstformand for Danske Regioner.

- Det ville klæde en regering, der har et klart sigte om reduktion af CO2-udledningen at rette op på den her uretfærdighed.

Meget konkrete og mærkbare forringelser

Regionsrådet ser det som et skrækscenarie, hvis der ingen hjælp kommer fra regeringen. En besparelse på 44 millioner kroner vil få store konsekvenser, lyder det fra udvalgsformand Peder Key Kristiansen:

- Vi kan ikke håndtere et budgetunderskud på 44 millioner kroner, uden at det vil føre til meget konkrete og mærkbare forringelser af den kollektive trafik i Nordjylland.

Besparelserne kan gå ud over busruter og lokaltogsruter. Det kan også betyde færre natbusser, ekspresbusser og weekendruter.
Besparelserne kan gå ud over busruter og lokaltogsruter. Det kan også betyde færre natbusser, ekspresbusser og weekendruter.
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Gruppeformændene for samtlige partier i Regionsrådet henvender sig nu i fællesskab til regeringen med en anmodning om, at der tages højde for de stigende brændstofpriser og lønudgifter til de opfølgende forhandlinger om regionernes årlige økonomiforhandlinger.

- Vi beder regeringen om en fair kompensation for det stigende pris- og lønniveau, sådan at vi kan se borgerne i øjnene og videreføre den kollektive trafik i Danmark med et både nødvendigt og godt serviceniveau, siger regionsrådsformand, Mads Duedahl, Venstre.

Danske Regioners næstformand, Stephanie Lose, håber også, at regeringen og Folketinget  tilgodeser den kollektive trafik:

- Hvis vi først har skræmt kunderne væk med ringe service, har vi ingen chance for at vinde dem tilbage, siger hun.

Herunder kan du se interview med regionsrådsformand, Mads Duedahl, om sagen:


Seneste nyt

fra Nordjylland