03:34

Regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsaftale lægger blandt andet op til en nedlæggelse af regionerne, flere akutbiler i Nordjylland og flere sygeplejerskestuderende ved UCN.

Sundhedsaftale: Flere ambulancer og UCN-studerende men væk med region

Regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsaftale lægger som ventet op til en nedlæggelse af regionen, men den indeholder samtidig planer om flere ambulancer og sygeplejerskestuderende til Nordjylland.

Professionshøjskolen UCN kan se frem til flere sygeplejerskestuderende, hvis det står til Regeringen og Dansk Folkeparti. Som en del af den sundhedsaftale, der i dag blev præsenteret i Statsministeriet og sidenhen uddybet i Finansministeret, lægges der op til, at flere sygeplejersker skal uddannes de kommende år. 

Læs også Nordjyske politikere uenige om sundhedsaftale

- Vi uddanner 2000 ekstra sygeplejersker over de næste tre år, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på dagens pressemøde.

Og det kan betyde op mod 200 ekstra studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen ved UCN. Og på UCN har man faktisk allerede undersøgt muligheden for at oprette flere pladser, efter at man første gang hørt om regeringens udspil tilbage i januar. 

- Vi er meget åbne overfor at skulle uddanne flere sygeplejersker i Nordjylland, og vi er allerede i dialog med de nordjyske kommuner og regionen omkring ekstra pladser ude i praktikken, forklarer Iben Bøgh Bahnsen, uddannelseschef på sygeplejerskeuddannelsen ved UCN. 

Partierne bag aftalen ønsker også at uddanne flere læger, og der skal derfor også oprettes flere introduktionsstillinger i almen medicin. 

Flere ambulancer og kortere responstid

Som en del af aftalen vil regeringspartierne og Dansk Folkeparti oprette 20 ekstra akutberedskaber rundt omkring i landet. Heraf 4 ekstra beredskaber i Nordjylland. 

Læs også Ny sundhedsaftale: Det vil regeringen og DF med det danske sundhedsvæsen

- Flere ambulander, flere akutbiler, og særligt i de områder i Danmark, hvor respnonstiderne er lange, var ordene fra Lars Løkke Rasmussen. 

Og ambitionerne om kortere responstider glæder formanden for kommunernes kontaktråd (KKR) i Nordjylland og borgmester i Hjørring, Arne Boelt (S). 

- Vi har efterlyst i lang tid, at man skulle have mere fokus på det fra regeringens side. Og det kan så også være, at der kommer det i forhold til de røde brandbiler. Men jeg synes, at det her er rigtig godt for det præhospitale område, siger Hjørring-borgmesteren.

Nedlæggelse af regionerne

I forhold til regionerne fastholder Regeringen og Dansk Folkeparti, at de nedlægges. 

- Det betyder også, at vi nedlægger regionsrådene, som vi kender dem i dag, lød det fra statsministeren.

Og beslutningen kritiseres kraftigt af regionsrådsformand Ulla Astman (S). 

- Jeg synes jo stadig, at det her er en høj grad af centralisering, og mange af de tiltag, der er – og nogle af dem er fine – de kunne sagtens finde sted i den nuværende struktur. Så man behøver ikke at lave strukturændringer, lyder det fra Ulla Astman.  

01:17

Ulla Astmans reaktion på sundhedsaftale

Luk video

Og en nedlæggelse af Region Nordjylland huer heller ikke Hjørring-borgmester Arne Boelt. 

- Den specialiserede sygehusdrift, det tror jeg er klogt at have nogle regionspolitikere til at tage sig af det, siger Arne Boelt. 

Sundhedsaftalen skal først behandles i Folketinget efter det kommende folketingsvalg, og der kræves derfor en valgsejr til blå blok, hvis aftalen skal vedtages i sin nuværende form.