Sundhedsminister vil afskaffe omstridt krav: Kritiserer Region Nordjylland for manglende handlekraft

Produktivitetskravet, der er udskældt af både fagpersoner og politikere, er efter alt at dømme fortid. Men først fra 2018.

Det omstridte og omdiskuterede produktivtetskrav, der har til formål at sikre, at de fem regioner, bliver to procent mere effektive år for år, er efter alt at dømme fortid - fra 2019.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) efter et samråd på Christiansborg tirsdag.

- Vi lægger op til, at vi skal have en ny og moderne styring af det danske sundhedsvæsen. Det handler om at sætte patienten i centrum, sikre en god kvalitet og hele tiden sikre, at vi får mest mulig sundhed for vores penge, lyder det fra ministeren.

- At vi får ny teknologi, ny medicin og nye behandlingsformer ind i det danske sundhedsvæsen. Det handler om at skabe en moderne styringsmodel, og det arbejde har vi igangsat, for det er vigtigt at udvikle sundhedsvæsnet, fortsætter hun.

Region kunne have reageret for længe siden

Produktivitetskravet har pålagt regionerne at blive mere effektive år for år, men det er de seneste år blevet kritiseret i hårde vendinger, fordi de ansatte på sygehusene og hospitalerne, politikerne i regionerne og et flertal i Folketinget mener, man sparer sundhedssystemet ihjel. At man har plukket alle de frugter, der kan plukkes, og nu står med en opgave der lyder, at man skal producere stadigt mere uden at have reel muliged for det. Med det resultat til følge, at man skærer ned på antallet af ansatte mens de resterende skal gøre det samme stykke arbejde.

De frustrationer fik for nylig Region Nordjylland til, med næsten komplet enighed, at vedtage et budget for 2018, der gør op med produktivitetskravet, og lader de enkelte afdelinger på de enkelte sygehuse og hospitaler udpege de steder og de arbejdsgange, der kan ændres og blive mere effektive.

Det opgør, giver sundhedsministeren dog ikke meget for. Ifølge hende kunne Region Nordjylland nemlig have taget det skridt for længe siden.

- Men det er så åbenbart først nu, det er gået op for dem, at de har den politiske handlekraft ude i regionerne til at sørge for en bedre behandling af deres patienter. Det synes jeg er lidt ærgerligt. Regionerne har nu eksisteret i 10 år og det gør faktisk en forskel, hvilke beslutninger man træffer derude, lyder det.

- De regioner, der virkelig har været fremme i skoen på det her område, har skabt rigtig gode resultater i forhold til både patienterne og medarbejderne.

Ministerens bredside til Region Nordjylland, som hun nu siger har sovet i timen, preller dog af på regionsrådsformand Ulla Astman (Soc.dem). Hun mener ikke, regionen kunne have ageret anderledes tidligere end nu.

- Det er først i de seneste par år, kritikken fra vores personalegrupper har taget til, og hvor vi har sagt, der er et problem her. Alle regioner har været enige om, at kravet om de to procent måtte forsvinde, for vi kunne ikke blive ved med at skrue på tempoknappen og lave aktivitet for aktivitetens egen skyld, lyder det fra formanden.

- Vi har forsøgt at råbe vagt i gevær - ikke mindst i forbindelse med økonomiforhandlingerne i sommer, og der var regeringen overhovedet ikke lydhør over for de forslag vi kom med fra regionernes side. 

Hør hele Ulla Astmans reaktion på kritikken fra sundhedsministeren

 

Beholder produktivitetskrav i respekt for patienterne

Der er fra flere sider politisk opbakning til skrotte produktivitetskravet allerede fra 2018, men den nye styringsmodel, der skal afløse det, er ikke klar før 2019, og derfor afviser ministeren det politiske ønske om et oprør med produktivitetskravet allerede nu.

- Vi taler om vores sundhedsvæsen - 111,9 milliarder kroner - og så vil man bare fra den ene dag til den anden skrotte det styringsredskab, vi har haft i årtier. Det siger vi, fra regeringens side, i respekt for patienterne, i respekt for vores sundhedspersonale, der skal man udvikle en moderne styring, der sikrer et stærkt dansk sundhedsvæsen, hvor vi hele tiden bliver dygtigere, hvor vi hele tiden får højere kvalitet. Det kan man ikke gøre fra den ene dag til den anden. Arbejdet er igang og vi håber, det kan iværksættes fra 2019, lyder det fra Ellen Trane Nørby. 

Blandt kritikerne af produktivitetskravet er blandt andet Enhedslistens Stine Brix. Hør her, hvorfor hun mener kravet skal fjernes allerede fra 2018.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland