Seneste nyt:

Sundhedsstyrelsen anbefaler øget fokus på psykiatrien

Antallet af danskere med psykiske lidelser stiger, og det er en udfordring, konkluderer Sundhedsstyrelsen i en ny rapport. Lige nu er hver fjerde dansker i et sygdomsforløb ramt af en psykisk lidelse. Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til, at man opprioriterer arbejdet med psykiatrien.

Jannie Lyngberg-Larsen er en af de mange patienter, der er i et sygdomsforløb på grund af en psykisk lidelse. Hun lider af bipolar lidelse, men hun havde aldrig selv set det komme, at hun skulle blive ramt af en psykisk sygdom.

- Jeg havde aldrig selv regnet med at få en diagnose. Det er jo altid naboen og ikke en selv, der bliver ramt, tænker man. 

Lige nu udgør psykiske lidelser 25 procent af alle sygdomsforløb viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, og nu anbefaler de, at man laver en akut opprioritering af psykiatrien.

quote De sidste tre år har vi oplevet at få omkring 40 procent ekstra ind med psykiske lidelser. Det er altså en kæmpe bølge af stress, angst og depression, der skyller ind over os, og det bliver vi nødt til at forholde os meget seriøst til.

Mads Duedahl, regionsrådsformand, Region Nordjylland, Venstre.


Jannie Lyngberg-Larsen har været i psykiatrisk behandling og samtaleterapi siden 2011. 

- De første mange år var det et rod. Man fløj ud og ind af forskellige døre. Men den sidste håndfuld år har behandlingen været stabil og god, og jeg har haft den samme behandler. Faktisk den samme, som gav mig diagnosen i sin tid.

- Dog er det rigtig vigtigt, der kommer fokus endnu mere fokus på det her område. Vi er i mange år blevet lovet guld og grønne skove, så nu er det på tide, at der sker noget i stedet for alle de tomme ord, siger Jannie Lyngberg-Larsen. 


Regionsrådsformand: - Det er en kæmpe bølge af stress, angst og depression, der skyller ind over os

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet en tidlig indsats for børn og unge med psykiske lidelser. For i dag er hjælpen ganske enkelt ikke god nok.

- Vi ser i dag en øget mistrivsel blandt børn og unge og samtidigt en øget forekomst af psykiske lidelser. Psykisk sygdom er et kæmpe stort sygdomsområde, og det vi tilbyder psykisk syge nu om dage, det er simpelthen ikke tilstrækkeligt, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.  

Hos Region Nordjylland anerkender de problemet.

 - De sidste tre år har vi oplevet at få omkring 40 procent ekstra ind med psykiske lidelser. Det er altså en kæmpe bølge af stress, angst og depression, der skyller ind over os, og det bliver vi nødt til at forholde os meget seriøst til, siger Mads Duedahl (V), der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

-   Der er ingen tvivl om, at en stor del af løsningen ligger i samarbejdet mellem regionerne og kommunerne, men det er klart, at der også skal midler til fra Christiansborg, siger Mads Duedahl.

Se, og hør, hvilket godt råd Jannie Lyngberg-Larsen har, hvis du kæmper med psykiske udfordringer.