LIGE NU:

Supersygehus: 84 millioner bruges på hul i budget i stedet for nye apparater

Der bliver flyttet rundt på pengene ved det nye hospitalsbyggeri, og det bekymrer regionspolitiker. Formanden for regionsrådet forsikrer, at det ikke får konsekvenser for patienterne.

Hospitalsbyggeriet i Aalborg Øst har for længst sprængt budgettet. Den store budgetoverskridelse på omtrent en kvart milliard kroner betyder, at byggeriet er under skærpet tilsyn af Sundhedsministeriet. Nu foreslår hospitalsadministrationen, at flytte 84 millioner kroner fra hospitalets apparaturpulje til at finansiere en del af det dyre byggeri.

- Det betyder, at man kan risikere i yderste konsekvens at flytte ind i et spritnyt hospital men med udstyr fra stenalderen. Det går simpelthen ikke, siger Erik Høgh-Sørensen (DF), der er medlem af regionens forretningsudvalg. 

Sundhedsministeriet fører i øjeblikket tilsyn med byggeriet, og ministeriet har givet grønt lys til at flytte midlerne, hvis hospitalsledelsen er med på idéen. Og det er ledelsen – alligevel er regionspolitikeren bekymret. 

Gamle apparater skal med til det nye sygehus

- Der er ingen tvivl om, at servicen bliver forringet. Det her handler om apparater, der redder folks liv for eksempel, hvis der sker en ulykke, siger Erik Høgh-Sørensen. 

På samme fløj er det konservative regionsrådsmedlem Per Larsen (K) er dog ikke afvisende overfor forslaget.

- Hospitalet har en kæmpe økonomisk udfordring på flere hundrede millioner kroner, og når administrationen foreslår, at man kan bruge det brugte inventar, så kan vi næsten ikke sige andet, end så må vi gøre det, og hutle os så godt igennem, som vi kan og håbe på, at det ikke får direkte negative konsekvenser for patienterne, siger han.

Alligevel tror han, at det kan blive et problem, når gamle apparater fra de gamle sygehuse skal installeres.

- Jeg er aldeles bange for om der bliver et driftstab, når apparaterne skal flyttes. Og så er der det, at brugt inventar hurtigere skal udskiftes efterfølgende, og så får man en økonomisk belastning der, lyder det fra Per Larsen. 

Se hele interviewet med regionsrådsformand, Ulla Astman (S), herunder. 

Ingen konsekvenser for patienter 

Tirsdag skal regionsrådet beslutte, om forslaget kan godkendes. Dansk Folkeparti er imod.

Batter det noget, hvis I er de eneste, der stemmer imod?

- Nej, det gør det ikke, men vi har ligesom pligt til at påtale, når der sker nogle fejl som har konsekvenser for patienter og ansatte langt ud i fremtiden. Jeg frygter, at man ruller problemerne hen på den anden side af regionsrådsvalget til efteråret. 

Ifølge formand for regionsrådet, Ulla Astman (S), er der i forvejen indkøbt apparatur for 300 millioner kroner siden 2018, og der er yderligere en pulje på 800 millioner kroner til nyt udstyr på det nye hospital.

Hun mener derfor ikke, at flytningen af de 84 millioner får betydning for patienterne.

- Det får ikke nogen konsekvenser i forhold til patientbehandling. Der er stadig det apparatur, der er brug for på hospitalet, siger hun. 

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

PH 070521 Tvang i psykiatrien Still

play Marina var psykiatrisk patient: - Tvang reddede mit liv

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

Til forsiden

Til forsiden