Tidligere regionsrådsmedlem Tina Juul Kjellberg skal tre måneder i fængsel efter at være blevet idømt et år og tre måneders fængsel for svindel. Arkivfoto Foto: Socialdemokratiet

Tidligere regionsrådsmedlem dømt: Tina Juul Kjellberg skal tre måneder i fængsel

Tidligere regionsrådsmedlem Tina Juul Kjellberg skal tre måneder i fængsel efter at være blevet idømt en dom på et år for svindel.

Det tidligere socialdemokratiske regionsmedlem Tina Juul Kjellberg er blevet dømt skyldig i omfattende svindel mod Region Nordjylland. Dommen lyder på et år. Heraf skal Tina Juul Kjellberg i fængsel i tre måneder, mens den resterende dom er betinget og med vilkår om mulighed for samfundstjeneste.

Dommen faldt mandag eftermiddag i Retten i Hjørring, hvor det tidligere regionsrådsmedlem på forhånd havde erklæret sig skyldig i i gennem fire år at have svindlet sig til 728.025 kroner fra sin nu tidligere arbejdsgiver, Region Nordjylland.

Hun har overfor regionen oplyst og fremsendt dokumentation for at være ansat og have lønnet arbejde ved en virksomhed til en timeløn på 400,00 kr. i forbindelse med, at hun ansøgte om løbende afregning af tabt arbejdsfortjeneste.

- Det er selvfølgelig alvorligt, når man i et folkevalgt embede begår bedrageri med mange selvstændige indtastninger, hvor det er mange gange man vælger at gå ind og trykke på knapperne for at få en udbetaling, man ikke er berettiget til, siger specialanklager ved Nordjyllands Politi Mette Hansen.

Tidligere i år fattede regionen mistanke om, at noget var galt, da Tina Juul Kjellberg trods flere rykkere ikke havde fremsendt lønsedler som dokumentation for sit ansættelsesforhold i den påståede virksomhed. Tidligere havde hun forfalsket fire lønsedler, der i strid med sandheden fremgik som udsted af virksomheden. 

Region Nordjylland meldte i marts regionsrådsmedlem Tina Juul Kjellberg til politiet. Samtidig trådte Tina Juul Kjellberg ud af regionsrådet. Hun havde selv skrevet en mail til regionsrådsformand Ulla Astman og fortalt sandheden, ligesom hun meldte sig selv til politiet.

Økonomisk presset

Det var en meget følelsesladet ex-politiker, der sad tiltalt i retten. Her kom det blandt andet frem, at Tina Juul Kjellberg i virkeligheden var blevet fyret fra det job, hun havde bestridt i 17 år. Fyringen kom i kølvandet på en hofteoperation og skilsmisse. Samtidig var hendes mor døende. 

- Jeg havde det virkelig, virkelig dårligt, forklarede Tina Juul Kjellberg, som tilføjede, at det ikke var lykkedes hende at finde andet job, og hun efter skilsmissen var økonomisk presset.

Et mareridt

Sagen kom frem i offentligheden i marts, da Region Nordjylland meldte Tina Juul Kjellberg til politiet. Og hun lagde i retten ikke skjul på, at den massive pressedækning har været hård kost for hende. 

- Jeg har været smasket op på samtlige forsider. Jeg kan ikke gå uden for en dør, så hvis jeg skal handle, kører jeg flere kilometer væk. Jeg skal snige mig ud og tjekke, om det står kogen. Det har været et mareridt, lød det far Tina Juul Kjellberg.

- Undskyld 

Tina Juul Kjellberg sagde flere gange undskyld i retten, og lige inden dommen blev afsagt, læste det tidligere regionsrådsmedlem et brev op.

- Jeg har elsket at være i regionen, jeg har mistet det, der gav mening for mig. Jeg håber, at jeg stadig kan blive husket for det, jeg gjorde af gode ting. Endnu en gang undskyld, lød det fra den nu dømte ex-politiker.

Tina Juul Kjellberg modtog dommen og accepterede erstatningskravet på 644.460 kroner. En personundersøgelse har tidligere slået fast, at hun er egnet til såvel dom som samfundstjeneste.

- Det afspejler den alvor der er i både det store beløb, de år, det er foregået over, og så at det er foregået, mens personen var i et offentligt embede, siger specialanklager ved Nordjyllands Politi Mette Hansen.

Formanden for regionsrådsrådet, socialdemokraten Ulla Astmann sagde i forbindelse med politianmeldelsen, at hun var meget rystet over at finde ud af, at en kollega, har svindlet med skatteydernes penge.

- Det er dybt forkasteligt, lød det fra regionsrådsformand Ulla Astman tilbage i marts.

 

Tina Juul Kjellberg - politisk

Tina Juul Kjellberg fik 3.628 personlige stemmer, da hun blev valgt ind i regionsrådet i 2017. Hun blev valgt ind første gang i 2013 med 1.937 stemmer.

Se mere

 

Læs også Regionspolitiker politianmeldt: Har snydt regionen for over 700.000 kroner