LIGE NU:

Tidsplanen skrider: Nyt supersygehus bliver ikke færdigt til tiden

Håndværkerne skulle efter planen have forladt byggepladsen ved det nye supersygehus i Aalborg Øst i 4. kvartal af 2021, men byggeriet når ikke at blive færdigt.

I en pressemeddelelse skriver Region Nordjylland, at byggeriet af det nyt Aalborg Universitetshospital ikke bliver færdig til udgangen af 2021 på grund af den nuværende fremdrift i arbejdet .

Forretningsudvalget i Region Nordjylland blev mandag orienteret om forsinkelsen. Regionen skriver i pressemeddelelsen, at der de seneste måneder har der været tegn på, at omsætningen ikke holder trit med tidsplanen. Omsætningstallene, der i kroner og øre viser aktiviteten på byggepladsen, har i maj været markant lavere, og det er ikke længere muligt at bygge sygehuset færdigt inden for den forventede tidsramme.


quote Det er ikke en enkelt faktor, som skubber vores tidsplan. Det er flere faktorer, som tilsammen betyder, at byggeriet går mere trægt her i slutfasen, siger projektdirektør Niels Uhrenfeldt.

Niels Uhrenfeldt, projektdirektør.

- Det ærgrer mig selvfølgelig. Vi har fra regionens side arbejdet på at forcere byggeriet, med det har ikke været nok til at indhente det tabte. Nu må vi arbejde for at holde dampen oppe, hvor det er muligt. Forsinkelse er ensbetydende med ekstra omkostninger, fordi vi er nødt til at holde gang i byggepladsen længere tid, og derfor skal den forlængede byggetid gøres så kort som muligt, siger regionsrådsformand Ulla Astman (Socialdemokratiet) i pressemeddelelsen.

Ifølge planen skal det nye hospital så småt tages i brug i slutningen af 2022 og være i fuld drift i første halvår af 2023. Men lige nu er det uvist, hvilke konsekvenser den forlængede byggetid får på indflytningen.

I byggeplanen er der indlagt en fase på cirka et års forberedelse, fra håndværkerne har forladt byggepladsen, til byggeriet af det ny hospital så småt kan tages i brug. I den periode skal mange transportsystemer og meget apparatur monteres, testes og finjusteres, før hospitalet kan tage imod patienter.

I forvejen økonomisk udfordret

Det nye Aalborg Universitetshospital er i forvejen økonomisk udfordret og har en overskridelse af budgettet på cirka 250 millioner kr., der skal finansieres af Region Nordjylland. På den baggrund blev projektet i efteråret 2020 underlagt skærpet tilsyn fra Sundheds- og Ældreministeriet, og siden er der løbende arbejdet på at håndtere udfordringerne. Blandt andet blev der lavet en plan for at styrke projektledelsen og at finde finansiering af budgetoverskridelsen.

- Det er ikke en enkelt faktor, som skubber vores tidsplan. Det er flere faktorer, som tilsammen betyder, at byggeriet går mere trægt her i slutfasen, siger projektdirektør Niels Uhrenfeldt.

Tre væsentlige årsager til forsinkelse

Han nævner tre væsentlige årsager til et skred i tidsplanen. For det første er byggeriet stadig påvirket af fejl og mangler på to entrepriser – el-skinner og VVS, der griber ind i andre dele af byggeriet. Projektledelsen undersøger, hvor udfordringen er størst og ser også på mulighederne for at tilskynde entreprenører til at øge timetallet.

For det anden mærker byggepladsen også en udtalt mangel på håndværkere, der hænger sammen med gode tider i byggebranchen. Det gør det svært for firmaerne at hyre kvalificerede folk og mande op på byggeriet, og for det tredje er der lige nu begyndende tegn på materialemangel. Blandt andet mangler entreprenører leverancer på lofter, gulvbelægning og elektroniske komponenter.

Region Nordjyllands Forretningsudvalg har på mødet mandag besluttet, at der udarbejdes en opdateret hovedtidsplan, der også indeholder forslag til handlinger. Den reviderede plan bliver fremlagt for politikerne medio august.

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

Til forsiden

Til forsiden