LIGE NU:

Ulla Astman om akutlægebil: Det er uretfærdigt for Nordjylland

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys (V) beslutning om at sløjfe støtten til en akutlægebil i Hjørring møder stor utilfredshed hos regionsrådets politikere.

Fredag meddelte Venstres sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, at Region Nordjylland ikke længere skulle regne med støtte fra staten til finansiering af den akutlægebil, der lige nu er placeret i Hjørring. 

Medlem af regionsrådet Per Larsen (K) kaldte beslutningen for en bombe, og nu følger regionsrådets formand, Ulla Astman (S), trop. 

- Staten finansierer akutlægehelikopteren, og baggrunden for, at vi har akutlægebilen og får midler af staten for den, er, at helikopteren ikke dækker i Vendsyssel. Så jeg synes, det er urimeligt, at der skal være en forskel på borgerne i Vendsyssel og på borgerne i resten af landet, fortæller Ulla Astman til TV2 Nord. 

Hun får støtte fra flere i regionsrådet. 

- Det er klart, at når man har en nationaltfinansieret lægehelikopterordning, som ikke dækker hele landet, skal vi andre jo også have en eller anden form for tryghed i vores region. Og der er lægebilen et godt supplement til det beredskab, vi har i forvejen, og den skal vi selvfølgelig have fortsat, fortæller Per Larsen, der sidder i regionsrådet i Region Nordjylland. 

Akutlægebilen har været placeret i Hjørring siden 2013, da placeringen af akutlægehelikopterne blev lagt fast. Den helikopter, der er placeret nordligst, står i Skive og hører til Region Midtjylland. I Region Midtjylland har de også en helikopter placeret i Billund, så Per Larsen mener, at hvis ikke staten vil støtte finansieringen af akutlægebilen, så skal en af helikopterne i Region Midtjylland rykkes nord på. 

- Jeg håber selvfølgelig, at vi fortsat kan få statslig finansiering af den lægebil, vi har i Hjørring. Hvis det glipper, så vil jeg forlange, at vi får en af de helikoptere, man har i Region Midtjylland. Vi har en god centralplacering i Aalborg, hvor det vil være oplagt, at vi får en af helikopterne fra Region Midtjylland flyttet op, fortæller Per Larsen. 

Den nuværende aftale om finansieringen af akutlægebilen udløber den 31. december 2017. Men hvis det står til formanden for regionsrådet, så skal den aftale forlænges - uanset hvad sundhedsministeren siger. 

- Vi giver ikke op så nemt, bare fordi ministeren ikke vil give støtte. Vi arbejder selvfølgelig videre. Det ved jeg, alle partierne i regionsrådet vil gøre i forhold til at påvirke vores partifæller centralt. Jeg har også taget det op overfor næstformanden i sundhedsudvalget på Christiansborg, og jeg vil også gøre det overfor formanden Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, fordi jeg synes, det her er en urimelig forskelsbehandling, der lige pludselig bliver af borgerne her i landet, fortæller Ulla Astman.