LIGE NU:

Ulla Astman om ekstra milliard: - Det er et flot løft til regionerne

Regionsrådsformand i Nordjylland, Ulla Astman, glæder sig over, at der er flere penge på vej til sundheden og psykiatrien - men det er endnu for tidligt at sige, hvordan de skal bruges.

Tirsdag morgen landede Danske Regioner og regeringen en økonomisk aftale for 2019, og den aftale indeholder en ekstra milliard kroner til deling til sundhed blandt regionerne.

Derfor var det en tilfreds regionsrådsformand i Nordjylland, TV2 Nord fangede i lufhavnen tirsdag formiddag.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes med et flot løft til regionerne. Det havde vi også behov for i forhold til de sidste par år, hvor medicinudgifterne har oversteget det, vi har fået med hjem i økonomiaftalen. I 2019 skulle der gerne blive lidt mere luft, siger Ulla Astman. 

Hun håber dog, at regeringen i fremtidige aftaler vil give regionerne et endnu større økonomisk råderum. Det er der nemlig behov for, mener Ulla Astman.

- Jeg er ikke overrasket over, at vi fik en milliard ekstra, for vi argumenterede ganske fornuftigt for det, for vi kan se, at der er et stort pres i form af medicin, flere patienter. Vi kan se, at vores afdelinger er rigtig pressede, og det er ikke kun, når der er influenza. Der er travlt på vores hospitaler og overbelægning ind i mellem også. Så derfor er der behov for et løft til sundhedsvæsenet, og det har vi så fået. Men jeg håber, der kommer mere på et senere tidspunkt, siger regionsrådsformanden.

Penge fordeles til efteråret

Økonomiaftalen for 2019 indeholder ikke bare flere penge til regionerne - den gør også endeligt op med et effektiviseringskrav, der længe er blevet kritiseret af ansatte i sundhedsvæsenet. Et krav, som Region Nordjylland som den første region i Danmark valgte at skrotte i september 2017.

Hvordan den ekstra milliard, hvoraf 200 millioner kroner er øremærket psykiatrien, skal bruges, begynder regionerne dog først at tage stilling, når der skal forhandles budget for 2019 til efteråret.

- Det er nok lidt for tidligt helt nøjagtigt at sige, hvad vi vil bruge vores andel af de 200 millioner til psykiatrien på. Pengene skal fordeles på både børne- og voksenpsykiatrien, så det må vi ind og kigge på nu - hvor er det, pengene kan bruges mest fornuftigt, siger Ulla Astman, der håber, at en øget indsats i børne- og ungdomspsykiatrien kan have positive effekter på voksenpsykiatrien også.

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

boernehave (1)

41-årig på anklagebænken: Tog flere end 1300 billeder af afklædte børn i børnehave

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Til forsiden

Til forsiden