Ulla Astman: Vi skal have færre genindlæggelser

08:39

Antallet af genindlæggelser er steget markant de seneste fem år

Foto: TV2/Nord

1 af 2

Flere nordjyder bliver genindlagt. Formanden i Region Nordjylland, Ulla Astman, håber at det er en statistik, der kan vendes.

En enkelt tur på hospitalet, det håber mange patienter, kan være nok. Det er det dog ikke altid. Flere nordjyder bliver genindlagt på hospitalerne, kort efter de er blevet udskrevet. Formanden i Region Nordjylland, Ulla Astman, tror blandt andet på at løsningen er et bedre samarbejde mellem regionen og kommunen. 

- Det vigtigste er at tage hensyn til patientens behov. Så vi skal finde et tæt og godt samarbejde mellem sygehusene og kommunen, siger Ulla Astman. 

Især i hjemmeplejen kan de mærke, at flere borgere bliver tidligt udskrevet fra sygehuset. De  får patienter hjem med drop og medecin-pumper, som de i hjemmeplejen ikke tidligere har været vant til at håndtere. De efterlyser mere efteruddannelse til hjemmesygeplejerskerne. 

- Det er ikke rart at stå ude ved patienterne og føle sig usikker.  Man føler sig jo lidt utilstrækkelig, siger Pia Krog, hjemmesygeplejerske og tillidsrepræsentant.

I Regionen er man villige til at se på flere løsninger. Udover øget samarbejde mellem sygehusene og kommunen,  så medvirker regionen også gerne til øget uddannelse af hjemmesygeplejerskerne. 

Udgifterne til opkvalificering i hjemmeplejen og øget opfølgning på de udskrevne patienter vil ikke kræve flere ressourcer, hvis det kan betyde færre genindlæggelser, mener Ulla Astman. Hun mener derfor ikke, der skal afsættes ressourcer fremadrettet for at løse problemet.  

Forsiden lige nu