LIGE NU:

Enige regionspolitikere: Vi bevarer akutbilen i Hjørring

Flere akutbiler og lægebiler skal der til, hvor ambulancerne ikke kan nå hurtigt nok frem - så klar var meldingen i debat på TV2 Nord mandag aften.

De er ikke til at komme udenom i debatten op til et regionsrådsvalg i Region Nordjylland: De lange responstider for ambulancerne i udkanten af landsdelen.

Men knap havde Per Larsen (K) taget hul på den debat med en stærk kritik af regionsrådsformanden i mandag aftens debat på TV2 Nord, før selvsamme formand Ulla Astman (S) smed et konkret forslag på bordet:

- Uanset hvordan man vender og drejer det, vil der være forskelle i, hvor hurtigt ambulancen kan nå frem rundt om i Nordjylland. Vi skal som politikere gøre alt for at sikre trygheden og kvaliteten, ingen tvivl om det. Jeg har derfor et helt konkret forslag med til mine meddebattanter, nemlig at vi opgraderer paramedicinerbilen i Thisted til for eksempel en lægebil halvdelen af døgnet, så vi dermed kan være sikre på, at der er en højt kvalificeret hjælp til stede hurtigt, sagde Ulla Astman. 

Og forslaget stoppede ikke dér - også Vesthimmerland og Hjørring skal være sikre på, at en kvalificeret hjælp kan nå hurtigt frem, når ambulancerne har langt at køre.

- Med den kontrakt, vi har med Falck nu, kan vi ikke gøre meget ved responstiderne på ambulancerne, men vi kan opgradere de øvrige biler og det øvrige setup, sagde Ulla Astman. 

Dermed tilbød hun reelt at sikre blandt andet den omstridte akutbil i Hjørring, som i øjeblikket bliver delvist finansieret af staten, fordi nærmeste akuthelikopter i Skive ikke kan nå frem hurtigt nok. Seneste melding fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby har dog gjort det klart, at den finansiering snart bortfalder - og dermed er Hjørrings akutbil altså i fare. 

Selv om både SF's Lene Linnemann og Dansk Folkepartis Ib Madsen smed et par andre forslag på bordet for at sikre flere ambulancer, bakkede hele panelet regionsrådsformanden op.

- Er det, som jeg hører, nemlig at I alle sammen er klar at genåbne budgettet og finde pengene til de her akut- og lægebiler, spurgte aftenens ordstyrer, Ingrid Buch, chefredaktør på TV2 Nord, og fik både nik og klare ja'er som svar.

- Det er en god idé, vi skal arbejde videre med og se nærmere på, sagde Lone Sondrup fra Venstre.