LIGE NU:

Region Nordjylland brugte garantistillelse i tvivlsomt grundsalg

Region Nordjylland var særdeles kreative, da de sidste år solgte den tidligere sygehusgrund i Terndrup til Nedbrydningsfirmaet IF.

Da Region Nordjylland indgik forlig med IF Nedbrydning i sagen om nedrivningen af det tidligere Terndrup Sygehus var administrationen på mere end én måde kreative. Som TV2 Nord tidligere har fortalt, blev grunden solgt i en studehandel, hvor entreprenøren IF fik grunden som betaling for ekstraregninger i forbindelse med nedrivningsarbejdet.

Men administrationen brugte også den garantisum, som IF var forpligtet til at stille, som del af betalingen – i alt 444.000kr. Penge, som skulle dække eventuelle krav mod entreprenøren eller bygherren – altså Region Nordjylland i fremtiden.

- Det er typisk i byggesager, at entreprenøren skal stille med 15 procent af entreprisesummen som sikkerhed. Det beløb nedskrives så over fem år, så der er dækning for de krav, der kunne komme fra bygherren eller andre, siger advokat og ekspert i entrepriseret, Kristian Højgaard Madsen.

Med garantibeløbet sikrede Region Nordjylland sig, at IF Nedbrydning i stedet for deres tilgodehavende  modtog den problematiske sygehusgrund i Tendrup i en ren byttehandel – en byttehandel, som Statsforvaltningen lige nu undersøger lovligheden af.

Byttehandlen ser således ud: Region Nordjylland betalte 566.000 + moms og frigav samtidigt 444.000 kr. til IF Nedbrydning, som til gengæld købte den omdiskuterede sygehusgrund for 1.1 mio. kroner.

Men med den handel forsvandt muligheden for at få erstattet skader og mangler i projektet. Og det efterlader nu naboen til sygehusgrunden som taber - hans vej blev smadret af de store nedbrydningsmaskiner, og de penge, som skulle bruges til at reparere vejen, har regionen altså i stedet givet til IF.

Det kan du læse mere om her:

TV2 Nord ville gerne have interviewet Region Nordjylland om sagen. Det har ikke været muligt - i stedet har de sendt et skriftligt svar, som kan læses her: