Regionspolitikere kendte til tvivlsomt forlig
De 15 medlemmer af Region Nordjyllands Forretningsudvalg blev orienteret på forhånd om, at salget af den tidligere sygehusgrund i Terndrup kun på skrømt blev sat til salg i et offentligt udbud.
Sagen om Terndrup Sygehus var allerede på det tidspunkt en belastning for regionspolitikerne, fordi oprydningen af grunden viste sig at blive en næsten bundløst hul at hælde penge i. Prisen for at rydde op var allerede vokset til næsten det dobbelte – fra 3 til 5.5 millioner kroner, og dertil kom et yderligere millionkrav fra IF Nedbrydning for ekstra udført arbejde. Det lignede derfor en god forretning, da administrationen kunne vise en vej ud at den økonomiske katastrofe.
Ved at sælge grunden til netop IF Nedbrydning kunne Region Nordjylland nemlig samtidigt få slettet sin gæld til firmaet og slippe af med grunden i Terndrup. På den måde skulle regionsrådet ikke for tredje gang bevilge penge til projektet.
Politikerne var orienteret om, at der var tale om en studehandel og ikke et normalt åbent udbud.
Administration siger direkte i deres indstilling til politikerne:
”Overdragelse til IF er betinget af forudgående offentligt udbud, hvor der dog i den givne situation ikke forventes afgivet andre bud”.
Lene Linnemann fra SF er en af de politikere, der har stillet spørgsmål til den usædvanlige handel:
- Jeg har spurgt om handlen har foregået korrekt, og om det er lovligt den måde man har aftalt sagen på med IF og svaret fra administrationen var, at man må godt lave sådan en forhåndsaftale, når det handler om jord og fast ejendom, siger Lene Linnemann.
Da grunden blev sat til salg tog Region Nordjylland forbehold for en igangværende forureningssag og desuden mangelfuld retablering af en sandpude på byggegrunden. Det fik helt som ventet skræmt alle andre budgivere end IF Nedbrydning væk.
Entreprenøren købte den tidligere sygehusgrund for de aftalte 1.1 millioner kroner og fik til gengæld 566.000 kroner retur fra Region Nordjylland , som aftalt i forliget plus altså de 444.000 kr. som IF havde stillet i garanti. Til gengæld modtog Region Nordjylland en faktura lydende på 1.666 mio. kr. som afregning for gælden.
Region Nordjyllands administration sikrede sig på forhånd mod bud fra andre entreprenører ved at kræve en minimumsbud på 1.1 millioner kroner. De fortalte samtidigt politikkerne, at administrationen selv kun regnede med at kunne sælge grunden, som den stod for 500.000 kroner
På den måde lignede det en god forretning at sælge til netop IF, selv om det betød, at der ikke reelt blev holdt et fair og åbent udbud.
For IF Nedbrydning gik handlen i et nul, da de ved underskrivningen af forliget kunne få deres garantistillelse på 444.000 kr. retur. Pengene fik de frigivet, da en mindre olieforurening på grunden var ryddet op. Med de 566.000 kr. fra Region Nordjylland giver det regnestykke en rund million til IF. Med moms for ekstraarbejdet giver det godt 1.1 million kr. plus altså en stor grund midt i Terndrup.