03:33

Foto: TV2 Nord

1 af 2

Helle Thorning om skifergas: - Lad os tage det roligt

Statsministeren er i dag ikke overrasket over at energivirksomheden Total leder efter Skifergas i Dybvad

- For mig er det ikke nogen overraskelse. Det har jeg også svært ved at se, det skulle være for andre.

Sådan lød det onsdag aften i Nordjylland LIVE, da statsminister Helle Thorning Schmidt (S) var i studiet, og blandt andet blev interviewet om den kritik af Totals jagt på skifergas i den nordjyske undergrund, TV2 Nord har afdækket igennem den seneste tid.

Statsministeren kommer med udtalelsen til trods for TV2 Nords afdækning af hvordan daværende klima- og energiminister Lykke Friis med få linjer og et bilag, der ikke nævner hverken skifergas eller hydraulisk frakturering - fracking - præsenterede energiudvalget for ansøgningen om at lede efter skifergas i Nordjylland og Nordsjælland.

Den ansøgning blev - ligsom det er sket mange gange før med ansøgninger om boring i Nordsøen - godkendt uden protest, men den var faktisk den første af sin art - den første ansøgning om at bore i den danske undergrund på land.

Vores afdækning til trods fastholder Helle Thorning dog, at folketinget var oplyst og at skifergas - samt boringen efter det - slet ikke er så slemt.

- Det her er en forsøgsboring og vi skal hele tiden huske på, hvad det her handler om. Det handler om at vi måske kan få noget gas, som kan gøre vores energi billigere, som kan sikre, at vi kan få en omstilling, så vi ikke behøver at buge mere olie og kul. Det kan vise sig at være en rigtig god ting, hvis det kan gøres miljømæssigt forsvarligt, siger statsministeren. En pointe hun gentager flere gange under interviewet.

- Lad os tage det stille og roligt oggøre det miljømæssigt forsvarligt.

Til venstre kan I hente de dokumenter, Folketingets Energiudvalg blev præsenteret for, forud for at Lykke Friis gav Total tilladelsen til at lede efter skifergas og ovenfor kan I se hele interviewet med Statsministeren.