LIGE NU:

Hollændere om skifergas: Gør det ikke

I Holland har olieselskaber udvundet naturgas på land i mere end 50 år. Hollænderne har aldrig udvundet gas fra skiferlagene, og står det til den hollandske befolkning, kommer det heller ikke til at ske i fremtiden. Det er for farligt, frygter en miljøbevægelse, og advarer samtidigt danskere mod at tage hul på udvindingen af skifergas.

Diskussionen om gas har vakt stor postyr i Holland. Miljøbevægelsen De Groninger Bodem Beweging er samlet til bestyrelsesmøde. Foreningen har i flere år kæmpet mod gasudvindingen i Groningen-provinsen.

- Gasindustrien i Holland - især i dette område - er en katastrofe. Det er farligt. Det er virkelig en katastrofe for folk her, siger Lambert de Bont, der er bestyrelsesmedlem i De Groninger Bodem Beweging.

Som TV2 Nord fortalte i går har Holland i de seneste årtier oplevet flere og flere jordskælv som følge af gasudvindingen på land.

- Gassen er nødvendig. Vi har brug for den, men det er forfærdeligt, når det skader dit hus, fortalte Jan Boer, der er beboer i Groningen-området til TV2 Nord i går.

Den hollandske gas kommer ikke fra skiferlagene, men fra sand og kalklag i undergrunden. Selv om skifergas ikke umiddelbart er forbundet med jordskælvsfare, tager hollænderne alligevel skarp afstand fra gassen på grund af fracking-metoden.

- Måske minimerer du antallet af jordskælv. Det er muligt. Men de bruger masser af kemikalier for at komme igennem lagene under jordoverfladen, og så opstår der en slags forurening af undergrunden. Det er grunden til, at man ikke skal gøre det. Mange steder i verden er der store problemer, siger Lambert de Bont fra miljøbevægelsen.

Der er formentlig store skifergasområder i det sydlige Holland, så gasproduktionen ville kunne flyttes fra den hårdt prøvede Groningen-provins, hvis hollænderne tillod udvinding af skifergas. Jan Boer har mærket konsekvensen af gasudvindingen i Groningen. Han mener dog ikke, at skifergasudvinding er forsvarlig.

- Nej, nej, nej. Det er rigtig dårligt for miljøet. Det er dårligt for vandmiljøet, for alt. Nej, nej, nej. Skifergas, nej. Det er meget, meget skidt. De fracker i skiferen og de gør det med forfærdelige materialer, siger Jan Boer.

Danske Mette Pedersen har boet i Groningen-området i de sidste 18 år. Hun har også oplevet, hvilke konsekvenser gasindustrien har haft for det nordlige Holland, og hendes appel er klar:

- Danmark som land er jo ikke afhængige af de penge endnu, så skynd jer at stop med det. Der er ingen, der vinder ved det, siger Mette Pedersen.

Ifølge Miljøbevægelsen Groninger Bodem Beweging er det ikke kun i Groningen-provisen, men i hele Holland at befolkningen er imod skifergas.

håndbold2

play Kortfattet håndbolddirektør efter semifinalesejr: - Det er svært at fatte, men det er sandt

2 figurer

play Enorme kunstværker: Fem nye Aalborgensere står klar på Stjernepladsen

Sol i Nordjylland, blå himmel, sommervej

Søndag med masser af sol og blæst i Nordjylland

20210612-165121-L-1920x1280we

play Aalborg Håndbold skal møde FC Barcelona i finalen

håndbold2

play Kortfattet håndbolddirektør efter semifinalesejr: - Det er svært at fatte, men det er sandt

2 figurer

play Enorme kunstværker: Fem nye Aalborgensere står klar på Stjernepladsen

Sol i Nordjylland, blå himmel, sommervej

Søndag med masser af sol og blæst i Nordjylland

Til forsiden

Til forsiden