05:18

Foto: Ib William Christensen

1 af 2

S-frederiks-havner går mod partiet i gassag

Den unge socialdemokrat Kim Birk Larsen står for underskriftindsamling, der går mod partiets både lokal- og landepolitiske linje.

Forud for aftenens byrådsmøde i Frederikshavn kommune, hvor der skal tages endelig stilling til, om det franske elselskab Total må fortage prøveboringer efter skifergas i Dybvad, har den unge socialdemokrat Kim Birk Larsen sat gang i en underskriftsindsamling, der går stik mod sit eget partis linje. Det skriver kanalfrederikshavn.dk.

Kim Birk Larsen er initiativtager til underskriftindsamlingen "Stop Skifergas i Frederikshavn Kommune," som 433 personer indtil videre har tilmeldt sig, og den bryder noget med partiets landspolitiske holdning i sagen.

- Hvis indvending af skifergas er miljømæssigt ansvarligt, kan det bidrage til at opretholde naturgasforsyningen mange år frem. Og ikke alene kan en nyfunden energikilde styrke forsyningssikkerheden. Den kan også være med til at skabe danske arbejdspladser, siger socialdemokraternes erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen ifølge kanalfrederikshavn.dk.

 

Der skal bores efter skifergas i Nordjylland. Men hvad er skifergas, og hvorfor skaber gassen stor debat?
 • Skifergas er en naturgas, som ikke findes i almindelige gasfælder, men i stedet er oplagret langt nede i jorden i såkaldte skiferformationer.
 • Ved udvinding af skifergas er det nødvendigt at bruge såkaldt hydraulisk frakturering, der indebærer underjordiske sprængninger i skiferlagene og brug af kemikalier.
 • Det har skabt stor lokal modstand i eksempelvis Frederikshavn Kommune, hvor byrådet onsdag stemte ja til prøveboringer efter skifergas.
 • Ifølge det franske energiselskab Total, som formentlig skal udføre de nordjyske boringer, er det dog muligt at beskytte grundvand og miljø med borerør og betonlag.
 • En lignende ansøgning fra Total om at udvinde skifergas i Nordsjælland ligger indtil videre i læ af udviklingen i Frederikshavn.
 • En egentlig udvinding af skifergas i Nordjylland ligger formentlig syv til otte år ude i fremtiden.
 • Den statsejede Nordsøfonden indgår med en ejerandel på 20 procent i Totals skifergasprojekt.

  Kilde: Total, Frederikshavn Kommune, Danmarks Naturfredningsforening.

  /ritzau/