Skifergas: Alles øjne er rettet mod Dybvad

Mange europæiske politikere kigger lige nu mod Dybvad, hvor prøveboringen efter skifergas finder sted. Hvis erfaringerne fra Nordjylland er gode, kan Totals boring måske åbne for skifergasudvinding i andre lande.

Borettårnet i Dybvad tiltrækker masser af opmærksomhed. Ikke bare fra lokalbefolkningen, men også fra europæiske regeringer og store internationale olieselskaber, der ser Totals prøveboring i Nordjylland som startskuddet til skifergasboringer over alt i verden.

- Det der er på spil for Total, det er, at hvis de ikke kan få lov at gennemføre det her i Danmark, så har de problemer mange steder. Fracking er forbudt i Frankrig, og i Holland sidder man og venter på et godt resultat fra Danmark, siger Tarjei Haaland fra Greenpeace.

Holland har hentet naturgas op af landjorden siden 1963. Der er måske også store forekomster af skifergas, men den efterforskning har regeringen i Haag indtil videre stoppet. Miljøforeningen De Groninger Bodem Beweging frygter dog, at et skifergaseventyr i Danmark kan få Holland til at følge efter.

- Det har de (politikerne, red.) idéer om at gøre det. Der er meget modstand fra befolkningen i Holland. Vi accepterer det ikke. Stop den tåbelige opførsel, siger Lambert de Bont, der er bestyrelsesmedlem i den hollandske miljøforening De Groninger Bodem Beweging.

For at udvinde skifergas skal man anvende den omdiskuterede fracking-metode. En metode, som lige nu er forbudt i en række lande. Derfor spiller boringen i Dybvad en vigtig rolle for olieindustrien, fordi den kan være med til at blåstemple fracking.

- Fordi det er forbudt i Frankrig at fracke, det er forbudt i Bulgarien, det er forbudt i en lang række delstater i USA og i Canada, derfor er det selvfølgelig vigtigt for Total at kunne komme til grønt land som er kendt for at have en ambitiøs miljø- og energipolitik og vise, at de kan gøre det der, siger Tarjei Haaland fra Greenpeace om Totals boringer i Dybvad.


Seneste nyt

fra Nordjylland