LIGE NU:

Total: - Det kan være slut med at bore efter gas

Det franske selskab Total slår fast, at det endnu ikke er sikkert, om man kommer til at bore efter skifergas igen.

Det kan være slut med at bore efter skifergas i Nordjylland. Så klar er meldingen fra det franske selskab Total, som står for prøveboringen efter gas ved Dybvad.

Energistyrelsen har beordret Total til at indstille boringen efter gas, fordi det franske selskab har anvendt et kemikalie, som man ikke havde tilladelse til at bruge.

- Vi har stoppet borearbejdet, og er i øjeblikket ved at hive boret op af hullet, siger Totals danske koordinator Henrik Nicolaisen til TV2 Nord.

Total har anvendt kemikaliet Null Foam, som er et middel, der skal sørge for, at der ikke bliver dannet skum i forbindelse med den flere kilometer dybe boring.

- Hvis der lige pludselig sker skumdannelse, som det viste sig at være tilfældet, så står man i en situation, hvor man ikke er sikker på, at man kan kontrollere boringen, og så opstår der en farlig situation, så vi var nødt til at bruge det, siger Henrik Nicolaisen.

Total ansøgte tidligere i år Frederikshavn Kommune og Energistyrelsen om tilladelse til at bruge Null Foam og flere andre kemikalier. Selvom selskabet ikke har fået tilladelsen, har man alligevel valgt at bruge midlet mod skumdannelse.

- Sikkerheden for vores folk på pladsen og for miljøet i det hele taget er vigtigere end en tilladelse. Ikke at tilladelsen ikke er vigtig, men vi var nødtvunget til at bruge det i den konkrete situation, siger Henrik Nicolaisen til TV2 Nord.

Boringerne ved Dybvad er indstillet indtil Total får tilladelse til at bruge Null Foam og de øvrige kemikalier, selskabet har søgt om tilladelse til.

- Vi har fået slået fast, at vi har brug for stofferne, så hvis vi ikke får tilladelsen, så kan vi ikke fortsætte med boringen, siger Henrik Nicolaisen.

Så det her kan reelt betyde, at det er slut med at bore efter skifergas i Nordjylland?

- Det kan det ultimativt være, hvis vi ikke får tilladelsen til at bruge disse stoffer. Det er korrekt, siger Henrik Nicolaisen, som dog slår fast, at Total fortsat forventer at få de nødvendige tilladelser fra Frederikshavn Kommune og Energistyrelsen.

Aalborg Universitet studerende aau.jpg

Små uddannelser vokser - men færre optages på Aalborg Universitet

20_percent

play Se videoen: Spækhugger lavede kæmpe show for fisker ud for Skagen

Lea Vangstrup

play Jubel i Skørping: Grønt lys til Nordjyllands første landsby med mini-huse

270721 Mogens Telling Madsen - lynnedslag i hus

play Lynet slog ned i Mogens’ hus: - Lige pludselig kom der et brag af den anden verden

Aalborg Universitet studerende aau.jpg

Små uddannelser vokser - men færre optages på Aalborg Universitet

20_percent

play Se videoen: Spækhugger lavede kæmpe show for fisker ud for Skagen

Lea Vangstrup

play Jubel i Skørping: Grønt lys til Nordjyllands første landsby med mini-huse

Til forsiden

Til forsiden