Politik på skoleskemaet: De unge vil tvinges til at tage stilling

Torsdag skal omkring 80.000 af Danmarks ældste skoleelever til stemmeurnerne. Her bliver årets skolevalg afgjort, og onsdag fik eleverne på Hjørring Private Realskole muligheden for at finde ud af, hvor krydset skal sættes, da der var politisk debat på skolen. Et tiltag, som vækker de unges politiske interesse.

Det er emner som aktiv dødshjælp, klima og topskat, der fylder mest i onsdagens debat på Hjørring Private Realskole. Panelet består af repræsentanter fra otte ungdomspartier, mens tilhørerne er de ældste elever fra Hjørring Private Realskole og folketingsmedlem Christina Egelund fra Liberal Alliance.

- Det er helt vildt sjovt at høre debatten og mærke, hvor engagerede de unge er. Og så er der jo det, som altid har været sandt omkring de unge: De er en tand mere idealistiske end os, der er blevet lidt ældre, så det er klare holdninger og det er virkelig fedt at opleve, siger Christina Egelund (Liberal Alliance).

- Det, jeg får ud af at være med i dag, er at se, hvordan det politiske system virker, siger Marius Aagaard fra 9.c på Hjørring Private Realskole.

- Jeg lærer lidt mere om, hvem jeg vil stemme på og hvilke meninger, der er bedst for mig at have, siger Emma Engbjerg fra 8.a.

Stor spørgelyst

Efter en times debat er det tid til spørgsmål fra salen, og spørgelysten blandt eleverne er stor. Sebastian Holm fra 8.a spørger panelet, om de mener, at befolkningen kan følge med, hvis man laver en hurtig grøn omstilling.

- Det spørgsmål, jeg stillede, synes jeg ikke rigtig, de fik svaret på, og det er nok det, jeg undrer mig mest over, siger Sebastian Holm.

Der går endnu tre til fire år, før skoleeleverne fra Hjørring Private Realskoles ældste klasser får stemmeret, men ved eksempelvis at deltage i skolevalget og onsdagens debat får de alligevel en vis indflydelse.

- Det har de jo på den måde, at vi lytter til, hvad de mener. Og så synes jeg, at noget af det, skolevalget kan, er at man begynder den demokratiske dannelse, som er enormt vigtig. Jeg blev selv optaget af politik, da jeg gik her på skolen, så det er et led i at gøre dem klar til den dag, hvor de bliver 18 år og kan stemme og får det ansvar, siger Christina Egelund.

Vil tvinges til at tage stilling

Ifølge Marius Aagaard, så har skolevalget en effekt. Eleverne har i flere uger arbejdet med politik og demokrati i undervisningen, og onsdagens debat var en god test af holdninger, før eleverne torsdag skal stemme på det parti, de mener repræsenterer dem bedst.

- Vi bliver nødt til at blive ved med at lave arrangementer som dette, hvor vi skal tage stilling til ting. Unge kan godt lide ikke at skulle gøre så meget, men hvis vi bliver ved med at tvinge hinanden til at tage stilling og debattere, så tager vi stilling og så bliver det til politik, siger Marius Aagaard.

Torsdag aften bliver stemmerne til Skolevalg 2019 talt op, og på TV2 Nord sender vi det direkte magasin Fokus om netop skolevalget, hvor vi blandt andet er med til valgfest i Aalborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland