Seneste nyt:

Er du nabo til en øjebæ?

Er du nabo til en ruin af et hus? En gård der ikke har set en kærlig hånd siden 1974? Samler din genbo på bogstaveligt talt alt gammelt ragelse – og bruger han sin forhave som lager? Eller er grunden lige ved siden af dig så forsømt, at en havevandring svarer til en stroppetur gennem junglen? Ja? Så bor du ved siden af en vaskeægte øjebæ.

Vist, der skal være plads til forskellighed. Det handler ikke om at alt skal være friseret og strømlinet. Men når en bygning eller en grund er i så dårlig stand, at den trækker et helt område med ned i sølet, så er grænsen nået. Vi skal af med den slags bumser på Nordjyllands smukke ansigt.

En ting er, at det er godt, gammeldags grimt. Men derudover er der et sundhedsmæssigt perspektiv – vi behøver jo ikke ligefrem invitere rotterne indenfor. Læg dertil det økonomiske – en øjebæ koster dyrt for de omkringliggende ejere. Og endelig: Den slags smitter. Vi har en tendens til at svine, der hvor der allerede er svinet til.

Der er sådan set ikke en eneste grund til ikke at gribe ind. Problemet er, at juraen er halvslatten – der skal helt urimeligt meget til før myndighederne kan gøre noget. Det er imidlertid et politisk problem.

Mens vi venter på Christiansborg, er der ikke andet at gøre end at sætte emnet til debat. Det gør vi så. For hvordan ville du have det, hvis du boede nabo med en øjebæ?