Foto: Benny Rytter

Politikerne har lavet gasaftale med bind for øjnene

Politikerne har givet energiselskabet Total den fulde råderet over undergrunden i Dybvad - med bind for øjnene. Det må give anledning til selvransagelse, mener Stationsforstanderen.

Det var en ren tilståelsessag, da miljøminister Rasmus Helveg Petersen (R) i går i TV2 Nord erkendte, at politikerne intet kan gøre for at stoppe udvindingen af skifergas ved Dybvad.

Viser de prøveboringer, det franske selskab Total i disse uger er i gang med at gennemføre, at der er penge i at udvinde gassen, så kommer boretårnene. Det er nemlig en del af den aftale, der 2010 blev indgået mellem den danske stat og Total. Selvfølgelig. Hvorfor skulle Total investere mange hundrede millioner kroner i en prøveboring, for så efterfølgende at få at vide: Vi gider ikke alligevel.

Man kan ikke bebrejde Total det fjerneste i denne sag. De er sat i verden for at udvinde råstoffer. Sådan er det. Men man kan bebrejde tidligere og nuværende politikere, at de har lavet en så stor aftale uden at kende konsekvenserne. Det er kun få dage siden, en hel stribe politikere sagde til TV2 Nord, at folk skulle slå koldt vand i blodet. Der var kun tale om prøveboringer. De sagde også, at egentlig gasudvinding sagtens ville kunne standses nu.

Det var bare ikke rigtigt. Sagen er, at Total sidder med fingeren på knappen. Politikerne har åbenbart haft bind for øjnene, da aftalen blev underskrevet. Det må give anledning til en vis selvransagelse. Og mens de tænker over det på Christiansborg, kan vi i Nordjylland begynde at overveje, hvad det får af betydning for os. Det metode, Total vil bruge til at udvinde gassen, er mildest talt omdiskuteret. Hvis kritikerne af metoden har ret, kan det få uoverskuelige konsekvenser for vores region.

Som nordjyde sidder man tilbage med en sær smag i munden. Hvordan kan en så vidtrækkende aftale laves uden nogen aner, hvad der står i den? Og som journalist tænker man: Hvem har ansvaret? Hvem går det ud over? Hvad er konsekvenserne?
Det kigger vi videre på her på TV2 Nord. Fortsættelse følger.