Offer for ulykke kritiserer politiet og Arbejdstilsynet

25-årige Nick Vejle blev hjerneskadet efter en arbejdsulykke på Strandby Havn, hvor to fiskere omkom. Arbejdstilsynet og Nordjyllands Politi lukkede sagen uden at afhøre Nick Vejle.

Den 4. august 2014 står Nick på kajkanten og losser fisk fra kutteren Susanne H på Strandby Havn. Det går op for ham at de to fiskere i kutterens lastrum er i nød og han springer ned i lasten for at redde dem. Han bliver hurtigt bevidstløs. I 30 minutter ligger han begravet i skidtfisk før han bliver reddet op. Nick overlever, men får en hjerneskade, der gør at han i dag ikke kan tale.

Nick Vejle blev meget forbavset, da han i december får et brev om at Nordjyllands Politi har lukket sagen om arbejdsulykken. For Nick Vejle er ikke blevet afhørt.

- Man kan ikke lukke en sag inden man har talt med dem, det handler om, skriver Nick Vejle på sin mobiltelefon.

Da Nick ikke kan tale, bruger han i dag sms'er på sin telefon til at kommunikere med omverdenen.

Skipperen, der ejer kutteren tager sin nevø med i døden. På grund af den nære familierelation vil Arbejdstilsynet og politiet vil ikke retsforfølge selskabet bag. Heller ikke Grenå Lossekompagni, hvor Nick Vejle var ansat, bliver retsforfulgt. Myndighederne mener ikke at firmaet kan straffes for at Nick hopper ombord på et skib og får en hjerneskade. Hans arbejdsplads gik nemlig kun til kajkanten, forklarer hans arbejdsgiver. Men Nick bliver altså ikke afhørt.

- Jeg kan da godt se i bagklogskabens lys at det ville være optimalt at få ham (Nick Vejle, red.) afhørt, men jeg forstår også at han ikke kan tale så det er via andre. Men han kan jo skrive? Ja, han kan skrive, men altså vi traf den beslutning på det tidspunkt og det mener vi faktisk at vi kan stå ved. Jeg er ikke sikker på at det ville have ændret sager, siger Jørgen B. Jensen, politikommissær ved Nordjyllands Politi.

Arbejdstilsynet vil ikke stille op til interview, men i mail sender presseafdelingen et citat fra tilsynsdirektør Charlotte Martin til TV2 Nord:

- Når vi ikke talte med ham (Nick Vejle, red.) efter ulykken, skyldes det i første omgang, at det ikke var muligt på grund af hans tilstand. Når vi heller ikke senere har afhørt ham, skyldes det, at vi allerede havde nok oplysninger til at fastslå, at der ikke var grundlag for en straffesag mod selskabet.

TV2 Nord har fået aktindsigt en rapport om ulykken. Her forklarer direktøren for Grenå Lossekompagni Jan Kvist Nielsen at "den ansatte er oplyst om de risici der kan forekomme i lastrum om losning"

Men det er forkert ifølge Nick Vejle. Han havde ikke fået oplysninger om sikkerhed, siger han.

Nick frygter at Grenå Lossekompagni slipper for straf, fordi han aldrig har haft mulighed for at give sin version af sagen. Men i følge politiet var det ikke nødvendigt at afhøre offeret i sagen.

- Det er fordi vi mener alle sagens aspekter er belyst på et tilstrækkeligt grundlag til at vi kan træffe en afgørelse, siger Jørgen B. Jensen, politikommissær ved Nordjyllands Politi.


Seneste nyt

fra Nordjylland