Aftale om flere praktikpladser: Nogle får bonusser og andre får bøder

Over 40.000 virksomheder skal straffes på pengepungen, fordi de ikke ansætter lærlinge og elever nok.

Over 40.000 virksomheder skal straffes på pengepungen, fordi de ikke ansætter lærlinge og elever nok. Det er konsekvensen af en treparts-aftale tilbage fra 2016, der skal skaffe flere praktikpladser.

Aftalen blev indgået, fordi virksomheder skal være med til at løfte uddannelsesindsatsen . Alle prognoser viser, at Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft hen over de kommende år. Med trepartsaftalen fra august 2016 blev regeringen og arbejdsmarkedets parter derfor enige om, at alle virksomheder, som i dag benytter faglært arbejdskraft, skal have et særligt ansvar for at bidrage til at skabe de nødvendige antal praktikpladser og dermed være med til at løfte uddannelsesindsatsen. Der skal skabes i alt 8.000-10.000 flere praktikpladser pr. år.

Og aftalens effekt kan nu mærkes på EUC Nordvest i Thisted.

- Det har vi oplevet. Det har betydet at vi har lavet praktikaftaler med virksomheder, der ikke har haft praktikaftaler tidligere, siger Sigurd Skovborg, lærer og praktikpladskonsulent, EUC Nordvest til TVMidtvest.

Men helt i mål er man ikke. Og en af årsagerne til, at virksomheder kan ”nøle” med at lave praktikpladsaftaler kan være, at man kan have svært ved at se så langt ud i fremtiden med hensyn til ordrebogen.

- Det kan også være sådan noget med, at det er for bøvlet at have en lærling, og hvordan hænger det sammen økonomisk, forklarer Niels Hansen, formand for Dansk Byggeri, Midt- og Vestjylland til TVMidtvest.

Hvis virksomheden ikke lever op til minimumsniveauet for at uddanne elever inden for den pågældende branche, skal den betale et merbidrag til et såkaldt Praktikplads-AUB på 27.000 kr. pr. manglende elev. De 27.000 kr. er udtryk for, hvad en virksomhed maksimalt kan komme til at skulle betale i merbidrag, oplyser Dansk Erhverv.

Men Sigurd Skovborg, lærer og praktikpladskonsulent, EUC Nordvest, tror ikke, bødens størrelse er afgørende hos virksomhederne.

- Jeg tror ikke, det er økonomien, der afgør om, man tager en elev eller ej. Der er nogle andre faktorer, der spiller ind, siger han.

En opgørelse fra sidste år viser, at over 40.000 virksomheder har fået bøder for at have ansat for få elever, mens 18.000 virksomheder tilsvarende har fået en bonus for at have ansat elever nok.


Seneste nyt

fra Nordjylland