LIGE NU:

Dobbelt ministerbesøg på UCN i Thisted

I kølvandet på regeringens plan om at oprette 25 nye uddannelser udenfor landets fire største byer, gæstede statsminister Mette Frederiksen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i dag University College Nordjyllands campus i Thisted.

Kort før middagstid i dag tog et usædvanligt besøg sin begyndelse på UCN i Thisted: Statsministeren flankeret af uddannelses- og forskningsministeren kom på besøg. Det skete i kølvandet på regeringens udspil om flere og bedre uddannelsesmuligheder udenfor landets fire største byer.

- Når vi kigger ned over Danmarkskortet, ser vi en centralisering, og det efterlader for mange områder uden uddannelsesmuligheder. Det kræver da, at vi tager det ansvar på os og prøver at styre det i en retning, hvor man også i fremtiden kan læse – til eksempelvis pædagog - i Thisted, forklarer uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S) under besøget.

- Man skal også i fremtiden kunne uddanne sig i Thisted, lød det fra ddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen
- Man skal også i fremtiden kunne uddanne sig i Thisted, lød det fra ddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen
Foto: TV2 Nord

Som en del af regeringens nye uddannelsesudspil skal man i fremtiden også kunne uddanne sig til maskinmester i Thisted. Hos ledelsen på UCN – eller University College Nordjylland – hilser rektor umiddelbart tanken om endnu en uddannelse i byen velkommen.

- Vi vil altid gerne være med til at understøtte uddannelse. Så på den måde er det rigtig positivt, siger Lene Augusta Jørgensen, som er rektor for University College Nordjylland. Samtidig lægger hun dog ikke skjul på sin bekymring omkring udspillet:

- Vi ved jo, at mange af vores studerende vælger byen før de vælger uddannelsen. Og det gælder sådan set helt ned på gymnasieniveau, at de gerne vil til Aalborg, forklarer hun om et bredt udsnit af de studerende på UCN.

Lene Augusta Jørgensen, rektor på University College Nordjylland, glæder sig over flere uddannelselsesmuligheder i Thisted.
Lene Augusta Jørgensen, rektor på University College Nordjylland, glæder sig over flere uddannelselsesmuligheder i Thisted.
Foto: TV2 Nord

Studerende ser store fordele

Men spørger man blandt den gruppe af nuværende studerende på UCNs campus i Thisted, som i dag mødte de to ministre, er holdningen til at tage sin uddannelse i Thisted – og fordelene i den forbindelse – til at få øje på.

Sunneva Rós Hlynsdóttir, der læser til finansøkonom, er glad for de små klassestørrelser i Thisted.
Sunneva Rós Hlynsdóttir, der læser til finansøkonom, er glad for de små klassestørrelser i Thisted.
Foto: TV2 Nord

- Vi er kun 15 mennesker i min klasse og der er meget mere fokus på det enkelte individ, i stedet for at man måske er 30 eller 40 personer i klassen, forklarer Sunneva Rós Hlynsdóttir, der læser til finansøkonom.

Emma Wittendorff Jørgensen
Emma Wittendorff Jørgensen
Foto: TV2 Nord

Emma Wittendorff Jørgensen, som læser til markedsføringsøkonom, stemmer i:

- Der har bare været en helt vild god kemi i klassen og det hele, fordi vi bare er den her lille ”boble", siger hun.


Spørger man statsministeren og regeringen, skal mange flere unge som Sunneva og Emma i fremtiden have mulighed for at tage en uddannelse i en by som Thisted.

- Hvis ikke vi er villige til at påtage os et politisk ansvar, og dermed også træffe nogle af de upopulære beslutninger om, at der også bliver nødt til at være færre unge, som tager en uddannelse i storbyen, så vil centraliseringen af Danmark og Nordjylland kun fortsætte, forklarer statsminister Mette Frederiksen (S) i forbindelse med dagens besøg.

Rektor: - Vil de unge flytte til Thisted?

UCN udbyder uddannelser indenfor blandt andet pædagogik, læring, sundhed og teknologi i flere forskellige byer i Nordjylland. Her frygter rektor Lene Augusta Jørgensen, hvad udspillets indhold i yderste konsekvens kan betyde for unge menneskers uddannelsesplaner og -lyst.

- Vi kan se, at der er færre unge, som potentielt kan søge vores uddannelser. Det skaber jo en bekymring, for hvis ikke de kan komme ind på en uddannelse, hvis de søger den i Aalborg, vil de så flytte til Thisted? Eller slet ikke tage en uddannelse?, lyder det fra rektoren.

Adspurgt om ikke unge menneskers søgen mod netop de store byer er naturlig, lyder svaret fra udannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen:

- Man kan godt vælge at sige, at ”det er sådan, det er.” Men så vil det samtidig også betyde, at man med åbne øjne siger, at mange af dem vi har snakket med i dag, ikke skulle have en uddannelse i nærheden og dermed ikke nødvendigvis få en uddannelse, svarer hun.

Hvis regeringens udspil bliver vedtaget på Christiansborg, skal i alt 25 nye uddannelser etableres rundt om i landet frem mod 2025. Fem af de nye uddannelser skal etableres i Nordjylland.

Se historien om det dobbelte ministerbesøg i Thisted som TV-indslag:

Det er kun en uge siden, at regeringen præsenterede en plan for at oprette nye uddannelser udenfor landets fire største byer. Her i landsdelen får vi efter planen fem nye uddannelser – blandt andet en maskinmesteruddannelse i Thisted. Så i dag lagde statsministeren og uddannelses-ministeren vejen forbi - netop Thisted - for at møde nogle af dem, som aktivt har valgt en uddannelse udenfor storbyen.