LIGE NU:

Efter Brexit: Skotske fiskere lander langt flere fisk i Thy end normalt

Hanstholm Havn har i disse dage besøg af langt flere skotske fiskere end normalt. Det sker, fordi priserne på fisk er faldet markant på de skotske auktioner. Derfor leder de britiske fiskere efter havne i EU, hvor det bedre kan svare sig at sælge deres fangst.

Skotske fiskere har siden 1. januar landet markant flere fisk i Danmark end normalt. Sidste år var der på nuværende tidspunkt landet cirka 250 ton fisk fra skotske fartøjer i Hanstholm. I år er det tal på 600 ton. Og det vækker glæde hos Hanstholm Fiskeriauktion.

- Der er ikke meget fisk fra de danske fiskere i øjeblikket, fordi de ikke kan få adgang til de norske zoner. Så de skotske er velkomne, siger auktionsmester Jesper Kongsted fra Hanstholm Fiskeriauktion.

Prisen på nogle fiskearter er faldet med op til 80 procent på skotske fiskeriauktioner. Det sker, fordi fiskene ikke kan eksporteres hurtigt ud af Storbritannien, efter Brexit trådte i kraft 1. januar.

- De skotske fiskere ser en mulighed i at lande deres fisk direkte i Hanstholm, for så er de inde i EU, når vi har fortoldet dem, siger Jesper Kongsted.

Danske fiskere kan ikke fange nok

Spørgsmålet om retten til at fiske i britisk farvand var en af Brexit-forhandlingernes største knuder, og danske fiskere frygter konsekvenserne af Brexit. De danske fiskere ser lige nu ind i en usikker fremtid, Ifølge formanden kan de mange skotske fisk udfylde et manglende udbud.

- Selvfølgelig vil vi danskere fiskere helst levere de fisk, der skal sælges her, men når vi i øjeblikket ikke kan levere varen på grund af den manglende adgang til norske zoner, så er det måske positivt nok, at der kommer nogle fisk, så vores opkøbere kan blive ved med at være oppe i gear, siger Jan N. Hansen, der er formand for Hanstholm Fiskeriforening.

På havnen i Hanstholm er de klar til at tage imod mange flere fisk.

- Lige så længe, der er udfordringer i forhold til grænseovergangene ud af Storbritannien og ind i Europa, så er Hanstholm en mulighed for de skotske fiskere. Det er der slet ingen tvivl om, siger Jesper Kongsted.