Elev om grundforløb: Hul i hovedet
Hvis gymnasieelever efter deres studentereksamen vil skifte spor og have en elevplads i en virksomhed skal de på et op til 10 ugers grundforløb for at lære noget, de allerede kan, lyder kritikken.
22- årige Jonas Steffensen fra Thisted har en studentereksamen fra handelsgymnasiet, hvor han blandt andet havde fag som afsætning og multimedier. Alligevel skulle han lære om de samme ting én gang til på et 5 ugers grundforløb som en del af sin elevuddannelse i XL-BYG i Thisted.
- Jeg synes, det er spild af både min egen og virksomhedens tid, siger Jonas Steffensen.
Det er et krav, at gymnasieelever på trods af en studentereksamen i bagagen skal på et grundforløb, når de vælger at springe over på en erhvervsuddannelse.
Jeg kunne tingene i forvejen, så det var hul i hovedet
Jonas Steffensen, Thisted
- Jeg kunne tingene i forvejen, så det var hul i hovedet. Samtidig havde jeg kun været hos XL-BYG i to måneder inden grundforløbet, der varede 5 uger. Det betød, at jeg kom ud af de daglige rutiner, og da jeg så kom tilbage efter grundforløbet, skulle jeg bruge tid på at komme ind i tingene på virksomheden igen, lyder det fra Jonas Steffensen.
20 procent af de elever, de uddanner hos XL-BYG i Thisted kommer med en gymnasial baggrund. Hos byggevarecentret forstår de ikke, hvorfor eleverne skal trækkes igennem skolebøgerne igen.
- Det giver nogle frustrationer for os, når elever kommer og siger, at de har spildt 5 uger på et skoleophold, som vi kunne have brugt dem til at lære noget andet fra den praktiske verden i stedet for, siger HR-chef hos XL-BYG i Thisted, Jens Lyhne.
Hos Brancheforeningen Danske Byggecentre opfordrer de til, at man gentænker grundforløbet.
- Vi skal derhen, hvor det bliver mere fleksibelt, og man kigger på den enkeltes kompetencer, inden man fortæller dem hvad de skal, fortæller administrerende direktør, Palle Thomsen.
Jonas Steffensen frygter, at flere unge med en gymnasieuddannelse i rygsækken godt kunne finde på at vælge en elevplads fra, hvis de skal bruge nyttesløs energi på et grundforløb.
- Det kunne være, at man ville overveje lærepladsen - om man skulle gå ud og finde noget andet, hvor man ikke spildte sin tid, siger Jonas Steffensen.
I vores udsendelse klokken 19.30 i aften spørger vi det nordjyske medlem af folketingets beskæftigelsesudvalg, Bent Bøgsted (DF), hvad han vil gøre ved problematikken.