Hemmelig naturperle får stor økonomisk saltvandsindsprøjtning

Nationalpark Thy er en overset naturperle for de fleste danskere. Det bliver der ændret på nu.

I Thy er nationalparken med sin 55 kilometer lange kyststrækning, rige dyreliv og afvekslende natur en kilde til stor lokal stolthed.

Uden for Nordvestjylland er kendskabet til landets første og største landbaserede nationalpark mere beskedent, men det skal der nu ændres radikalt på. Med en uddeling på 13,8 millioner kroner skal det 244 kvadratkilometer store naturområde - et område fire gange så stort som København - gøres mere tilgængeligt for offentligheden. Trods alle kvaliteter kan det være svært for den udefrakommende at vide, hvordan man finder de største og bedste oplevelser.

En stor del af pengene skal være med til at sikre tre nye indgange til området. Områdets to fyrtårne og et nyt besøgscenter bemandes med lokale frivillige, som vil guide de forventet flere hundrede tusinde nye besøgende ud til områdets bedste naturoplevelser. Den oversete naturperle er åben for offentligheden dag og nat året rundt.

- Store åbne vidder og en uforstyrret natur, hvor man kan færdes i timevis uden at møde andre, skal vi normalt til den norske ødemark for at finde. Men faktisk har vi i Danmark et kolossalt stort og unikt naturområde, som mange flere danskere bør have glæde af. Vi vil gerne bidrage til, at Nationalpark Thy får den opmærksomhed den fortjener, og vi glæder os samtidig over det store lokale engagement blandt frivillige, siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

 De tre fremtidige indgange til nationalparken bliver Lodbjerg Fyr i syd, et nyt nationalparkcenter Thy etableret i en klit i Vorupør samt Hanstholm Fyr i nord. De tre såkaldte "trædesten til naturen" skal inspirere besøgende til gå på opdagelse i hele nationalparken.

- Nordea-fondens markante opbakning til vores projekt er et fantastisk gennembrud. Nationalpark Thy har potentialet til at udgøre et dansk alternativ til de storslåede naturoplevelser, som danskerne typisk rejser til Norge eller længere væk for at få. Med uddelingen fra Nordea-fonden er vi kommet meget tættere på at indfri vores høje ambitioner på naturens og vores besøgendes vegne, siger formanden for Nationalpark Thy, Torben Juul-Olsen.

Nationalpark Thy dækker 23 procent af Thisted Kommunes areal og parken har udviklet sig til at blive et af kommunens største brands. I Nationalparken bor så få mennesker, at de alle ville kunne være i et enkelt Københavns metrotog.

- I Thisted Kommune har vi fokus på at udvikle og brande Thys ressourcer forankret i vores enestående og storslåede natur. Med støtten fra Nordea-fonden kan vi nu gennemføre et stort løft af de mange natur- og friluftsoplevelser, som har stor betydning for at fastholde og tiltrække beboere, udvikle turismen og erhvervet, siger borgmester Lene Kjelgaard.

Første del af projektet er en restaurering af Lodbjerg Fyr, som ventes at står klar næste sommer, mens resten af projektet ventes klar inden for de kommende fem år.

 

Støtten fra Nordea-fonden skal bl.a. gå til konkrete tiltag som for eksempel: 

  • Markante indgange til nationalparkens natur med særligt fokus på inspirerende og motiverende formidling ved Lodbjerg Fyr, Nationalparkcenter Thy i Vorupør og Hanstholm Fyr, der leder folk ud til mageløse oplevelser i en storslået natur.
  • Højere kvalitet i formidlingen af nationalparkens natur og kulturhistoriske oplevelser formidlet gennem frivillige formidlere, naturvejledning og udstillinger.
  • Større udbud af fysiske faciliteter i høj kvalitet, som fx shelters, boardwalks, udkigsplatforme og vandrestier.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland