Kommune ånder lettet op: Ingen bekymrende PFAS-fund ved badestrande

Thisted Kommune har fået analyseret badevandet ved 12 af kommunens strande for PFAS-stoffer, og alle steder ligger fundene under grænseværdien.

Badenymfer og vandhunde kan hoppe i bølgerne ved Thisted Kommunes badestrande uden at frygte, at de bader i vand med for høje koncentrationer af de såkaldte PFAS-stoffer.

Thisted Kommune har fået gennemført en omfattende analyse af fire PFAS-stoffer på 12 udvalgte strande fordelt i hele Thy. Analysen viser, at der ikke er fundet PFAS-stoffer i badevandet i Limfjorden og langs kommunens havkyst.

Det skriver Thisted Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er naturligvis positivt, at vi efter at have været hele vejen rundt og teste badevandet kan konstatere, at der ikke er bekymrende mængder PFAS i det badevand, som både thyboerne og turisterne er glade brugere af, siger Pia Jensen, der er sektionsleder i Plan, Miljø og Industri i Thisted Kommune.

PFAS-stof fundet i søer

I Førby Sø, Vandet Sø og Nors Sø er PFAS-stoffet PFOA påvist, men indholdet af de fire PFAS-stoffer er stadig langt under grænseværdien for badevand.

Det er Miljøstyrelsen, som har opfordret alle kommuner til at teste vandet ved deres populære badestrande. Opfordringen kom efter fund af PFAS-stoffer i havvandet ud for Lemvig tidligere på året, og derfor ønskede man at vide, om det var generelt for badevandet i Danmark.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i samarbejde med Miljøstyrelsen vurderet, at badevand, der har indhold af PFAS-stoffer under grænseværdien, ikke vil udgøre en sundhedsrisiko for badende under danske forhold.

Badevandet er undersøgt for PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS. Prøverne er udtaget som dykprøver i 30 centimeters dybde.

HVAD ER PFAS, OG HVORFOR ER DET FARLIGT?

PFAS er en samlebetegnelse for en række flourholdige, svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.

Man optager stofferne i kroppen ved at indånde dem som støvpartikler eller gennem mad og drikke, mens gravide og ammende giver det direkte videre til foster/barn.

Stofferne er skadelige for immunforsvaret og kan blandt andet øge risikoen for visse former for kræft og for ufrivillig abort hos kvinder.

Stofferne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi de er brandhæmmende.

Lige nu frygter man, at 15.000 steder i Danmark er forurenet med PFAS.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner


Seneste nyt

fra Nordjylland