Kunstig intelligens skal hjælpe med biodiversitetskrisen
Foto: Ecology
Insekterne i Nationalpark Thy skal huske at sætte håret inden de flyver hjemmefra.
I hvert fald hvis de vil se godt ud på et billede.
Et teknologisk forskningsprojekt i biodiversitet er nemlig i gang i nationalparken - og der bliver brugt kunstig intelligens.
- Vi har jo en interesse i at hjælpe noget forskning på vej, som kan være til gavn for naturen, fortæller Niels Lind Larsen, som er kommunikationsmedarbejder ved Nationalpark Thy.
BeeSee er navnet på løsningen, og bag den står virksomheden Tecology, som tager teknologisk innovation i brug i naturen.
Teknologien har et stærkt potentiale ifølge Niels Lind Larsen.
- Vi vil for det første kunne lave mere præcise optællinger af insekter. Men også billigere. Både en effektivisering og præcisering.
En simpel, men avanceret teknologi
Selvom teknologien umiddelbart kan lyde kompliceret, så kan den forklares ret simpelt.
Måske har du selv haft en klisterfælde derhjemme, hvor fluer og andre insekter lander på en klistret flade og sætter sig fast.
Den nye teknologi er en form for moderne klisterfælder, hvor insekterne lander på for eksempel en gul flade med blomster-billeder på. En påmonteret kamera kigger da ved hjælp af kunstig intelligens hvert sekund om, et insekt er på besøg, og hvis det er tilfældet, tages der et billede af det. Al den data bliver indsamlet til senere klassifikation.
- Det bliver ligesom fanget i et billedet, i stedet for at blive fanget i klister, forklarer stifter af Tecology, Hjalte Mads R. Mann.
Denne metode til overvågning af biodiversiteten er en del anderledes end de mere traditionelle måder at optælle insekter på, hvor man for eksempel indfanger dem med net.
Insekterne på billederne vil efterfølgende blive klassificeret af en anden kunstig intelligens-model, som har nogle af 20 insektgrupper i sin database.
Insektarter er i tilbagegang
Projektet har nu været i gang i en måneds tid, men det er ikke slut.
- Om et par uger piller vi dem ned, analyserer data og evaluerer på projektet, fortæller stifteren.
Og det giver god mening at bruge teknologien til at overvåge naturen.
- Vi vil for det første kunne lave mere præcise optællinger af insekter. Men også billigere. Både en effektivisering og præcisering. Insekterne er nogle af de mindste bestanddele i vores økosystem, men nogle af de vigtigste. Derfor kan denne teknologi være rigtig vigtig for fremtidig naturforvaltning, supplerer Niels Lind Larsen, der er kommunikationsmedarbejder hos Tecology.