LIGE NU:

Kvoteaftale får blandet modtagelse

Nordjyske fiskeriformænd ser både fordele og ulemper ved ny kvoteaftale.

Torsdag aften blev alle Folketingets partier enige om en ny aftale, der skal forsøge at forpurre de såkaldte ’kvotekongers’ regereren i de danske farvande. Dagen derpå vækker det glæde blandt de nordjyske fiskeriformænd, at der nu er landet en aftale, da de håber, at det kan skabe ro omkring den for tiden udskældte branche.

- Hele fiskeriet er blevet miskrediteret i den periode her, så vi trænger til at få noget arbejdsro og så komme videre, siger Jan N. Nielsen, der er formand for Hanstholm Fiskeriforening.

Derudover afventer han den endelige lovudarbejdning, hvor der fra politisk side blandt andet er lagt op til en ny model for opgørelse af kvoteejerskab, der skal skabe mere gennemsigtighed og begrænse storfiskernes mulighed for kreative måder at opkøbe kvoter på.

quote - Hele fiskeriet er blevet miskrediteret i den periode her, så vi trænger til at få noget arbejdsro og så komme videre.

Jan N. Nielsen, formand for Hanstholm Fiskeriforening

- Det ser ud til, man laver en hel del opstramninger, og hvordan de kommer til at virke, det er meget svært at sige. Vores bestyrelse er selvfølgelig bekymrede for, om det kommer til at påvirke vores markeder og forskellige andre ting. Der er rigtig mange ting i den aftale, mange punkter med kontrol, kontrol, kontrol, og der tænker man, ’tager det overhånd?’ siger Jan N. Nielsen. 

Thorupstrand Kystfiskerlaug er begejstrede over den politiske opmærksomhed på området, og de håber, at aftalen kan være med til også på længere sigt at sikre ordentlige konkurrenceforhold blandt både små og store fiskere.

- Det er en kæmpe-god nyhed at gå til weekend på, at et samlet folketing, en regering og en opposition virkelig tager skovlen i hænderne og gør noget ved noget, som man efterhånden kan se har været et marked, der er kørt af sporet, siger formand for kystfiskerlauget Thomas Højrup.