02:23

De danske små og mellemstore virksomheder med under 250 ansatte eksporterer mere og mere til Italien. Det - italienerne foretrækker mest fra Danmark er fisk og skaldyr, som udgør en fjerdedel af hele eksporten. Og langt det meste kommer fra Thy - Thisted kommune er nemlig den kommune i hele landet som eksporterer allermest. Og det giver behov for at kunne flere og flere italienske gloser hos fiskeleverandørerne i Hanstholm

Mamma Mia for et eventyr: Italienerne er vilde med fisk fra Thisted

Thisted er den kommune i landet som eksporterer allermest til Italien. Det giver behov for at kunne flere italienske gloser hos fiskeproducenterne.

- Va Bene due minuti - Helt ok, to minutter. 

Det er blevet hverdag for Tommy Nielsen på havnen i Hansholm at skifte direkte fra dansk til italiensk. Han driver Mondo Mar, der har sælger en tredjedel af virksomhedens fiskeproduktion til Italien. Noget der har sat skub i de sproglige kompetencer hos Tommy Nielsen.  

- Det sker af og til, at jeg havner ude i en situation, hvor jeg ikke helt kan klare mig. Så jeg har altid min ordbog i nærheden, forklarer Tommy Nielsen.

Læs også Målrettet indsats skaber jobs til psykisk syge i Hjørring

Ordbogen hedder Paula Penge, hun er sælger i virksomheden og har med sit italienske ophav været med til at sikre det stigende salg af produkter til Penges fødeland, Italien. 

Det er et enormt marked. Hvis en dansker spiser 1 kilo fersk om året, så spiser en indbygger i Napoli vel 10 kilo om året.

Tommy Nielsen, direktør, Mondo Mar

- Fisk er en vigtig del af italieneres kost. Jeg vil sige vi spiser mere fisk end danskerne gør, det er op til tre gange om ugen, fortæller Paula Penge. 

Fisk og skaldyr toppen eksport til Italien

Statstikken bekræfter den fornemmelse man får, når man taler med virksomhederne på havnen i Hanstholm. Her mærker de alle efterspørgslen fra Italien. Ifølge eStatistik er fisk og skaldyr det italienerne køber mest af i Danmark.

Alene i 2017 eksporterede 15 virksomheder i Thy for 342.000 millioner kroner til Italien. Med andre ord har virksomhederne i Thy formået at ramme det enorme marked for fisk I Italien. 

- Det er et enormt marked. Hvis en dansker spiser 1 kilo fersk om året, så spiser en indbygger i Napoli vel 10 kilo om året. 

Kigger man på de små og mellemstore virksomheder topper Thisted Kommune på listen over kommuner med eksport til Italien. Den vestjyske kommune står for 7 procent af den samlede danske eksport til Italien. Noget der i i høj grad er kommet bag på kommuens borgmester. 

- Det havde jeg på ingen måde set komme. Det er super, det er fantastisk godt gået. Faktisk så meget, at jeg må indrømme jeg overvejer også at begynde til italiensk. Det kan jo være en ganske god ide, noget man kan komme til at bruge fremover, siger Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted (Soc.Dem.). 

Italien er med 4,8 milliarder kroner det tiende største eksportmarked for de små og mellemstore virksomheder. 

Læs også Jammerbugt Kommune henter eksperter ind: Midtbyen i Aabybro skal udvikles