Mangler grise at slagte: Ansatte går ned i tid
Foto: Arkivfoto
Først til september forventer slagteriet Tican Fresh Meat i Thisted at have fuldtidsarbejde nok til sine medarbejdere.
Manglen på smågrise tvinger slagteriet til at sende medarbejdere delvist på dagpenge.
Alt for mange smågrise bliver sendt til slagtning i udlandet, og det presser de danske slagterier til bristepunktet.
Landets andenstørste slagteri Tican Fresh Meat i Thisted lader nu sine medarbejdere indgå i en ordning, hvor de modtager dagpenge to dage om ugen og almindelig løn i ugens resterende fem dage.
Det bekræfter Fødevareforbundet NNF over for TV2 Nord.
- Tican har ansøgt RAR Nordjylland om fordeling frem til 15. september. Der er nemlig ikke arbejde nok til fuldtid lige nu, men man forventer, at man medio september får tilført en del svin, som ellers tidligere har tilfaldet Danish Crown, fortæller afdelingsformand Svend Erik Andersen.
Jeg havde hellere set, at man i nedgangstider havde gennemført noget uddannelse
Svend Erik Andersen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF
RAR Nordjylland er et af de otte regionale arbejdsmarkedsråd, der understøtter beskæftigelsesindsatsen på tværs af kommunerne.
Ifølge Tican Fresh Meats egne oplysninger producerer virksomheden årligt 3,8 millioner grise.
Alternativet er værre
Det er ikke første gang, slagteriet Tican har været nødt til at sende sine medarbejdere ned i tid.
I september 2023 fik 489 ansatte ændret deres arbejdsuge, så de i en periode på 13 uger kun arbejdede tre dage om ugen og kom på dagpenge de resterende to dage.
- Det er det bedste af to onder. Alternativet var at sænke produktionen og fyre 100 mand. Det er vi selvfølgelig ikke interesseret i som tillidsfolk, siger han og fortæller, at det er omkring 2.000 kroner om måneden, man mister som slagterimedarbejder, sagde tillidsmand ved Tican Fresh Meat Dan Vestergaard Jensen dengang.
Op til 15 millioner smågrise bliver sendt ud af landet i år, mens forventningen er, at der højst vil blive slagtet 14,5 millioner svin i Danmark.
Selv om ledelsen på Tican med ordningen beholder medarbejderne frem for at afskedige dem, så er det ikke en optimal løsning, mener afdelingsformand Svend Erik Andersen fra Fødevareforbundet NNF.
- Jeg havde hellere set, at man i nedgangstider havde gennemført noget uddannelse, det skal der ikke være noget hemmeligt i. Men ud af to onder, så er en fordeling alligevel bedre i forhold til at afskedige. Nu har man stadig en tilknytning til virksomheden, lyder det.
Mange fra Danish Crown-slagteriet i Sæby er kommet godt videre i andre job
Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet
Ekspert: Kun på den korte bane
Ordningen med at sende medarbejderne på dagpenge enkelte dage om ugen er en lovlig løsning, som er en del af overenskomsten.
Det oplyser arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl.
- Arbejdsdeling bruges, når der ikke er så meget gang i produktion, og man venter på, der skal komme mere at lave. Det er en måde, hvorpå man kan fastholde sine medarbejdere, siger han.
Ordningen kan være fornuftig i en kort periode på få uger eller maksimalt få måneder, ellers kan den blive for anstrengende at befinde sig i som medarbejder, vurderer Høgedahl.
- Det kan være meget opslidende hele tiden at være skiftevis ”inde” og ”ude” og ikke vide, hvor man er på vej hen. Og det kan give stress. Så er det bedre at få afklaring på, hvordan ens situation ser ud på sigt, fortæller han.
Der er ikke arbejde nok til fuld tid lige nu
Svend Erik Andersen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF
Hvis man som virksomhed kigger ind i en længere periode med nedsat produktion og en mere strukturel udfordring, kan det være en bedre løsning at fritstille sine medarbejdere – især i en periode med mangel på arbejdskraft, lyder det fra eksperten.
- Vi ser, at mange fra Danish Crown-slagteriet i Sæby er kommet godt videre i andre job, og det er der netop gode muligheder for lige nu, fordi der er gang i hjulene, siger Laust Høgedahl.
TV2 Nord arbejder på at få en kommentar fra Tican Fresh Meats konstituerede administrerende direktør, Steen Sønnichsen.