LIGE NU:

Mine fra Første Verdenskrig dukkede op på havn

Hvad der ved første øjekast lignede en bunke skrot viste sig at være en mine fra Første Verdenskrig.

Et minørhold fra Søværnets Dykkertjeneste sprængte tidligt torsdag morgen en mine, der var blevet hevet på land af en fisker i Hanstholm Havn. Det bekræfter maritim chef ved Hanstholm Havn, Lars Raben, over for TV2 Nord.

- Der lå noget, som egentlig bare lignede skrot på havnekajen heroppe, og så var der en af vores folk, som blev lidt mistænksom, da han syntes, at det mindede om noget, han havde set før, fortæller Lars Raben til TV2 Nord.

Der blev ringet til Nordjyllands Politi, og det endte altså med, at Søværnets Dykkertjeneste blev tilkaldt.

Mine fra 1909

Det var oversergent i Søværnets Dykkertjeneste, Jarl Mark, og hans tre kollegaer, der fik ansvaret for den mistænksomme genstand. 

quote Der er tale om en mine fra Første Verdenskrig. Helt præcist lavet i 1909. De mange fiskere heroppe, de trawler altså i et område, hvor der er mange miner, torpedoer og andre ting fra forskellige krige.

Jarl Mark, oversergent, Søværnets Dykkertjeneste. 

- Der er tale om en mine fra Første Verdenskrig. Helt præcist lavet i 1909. De mange fiskere heroppe, de trawler altså i et område, hvor der er mange miner, torpedoer og andre ting fra forskellige krige, fortæller Jarl Mark til TV2 Nord.

Hvad der i virkeligheden bare ligner skrot, det kan være noget helt andet, og hvis der er den mindste tvivl, er det altid godt i første omgang at kontakte politiet, hvis man fisker en uidentificerbar genstand op fra havet eller skulle støde på en sådan genstand på anden vis, lyder det fra Jarl Mark. 

- Her var der tale om en genstand på omkring 100 kilo, og det er altså kun det meget trænede øje, der kan se, at der her er tale om sprængstof. Det er det, vi kalder for en ladningsbeholder, der blev fundet, siger Jarl Mark.

"Der sprænges"

Minen skulle efterfølgende uskadeliggøres, og det er også en opgave for Søværnets Dykkertjeneste.

- Vi sejlede fem sømil ud (knap 10 kilometer), og så placerede vi minen på bunden. Først har vi selvfølgelig sikret os, at der ikke er nogen fartøjer i nærheden. En dykker svømmer så ned til minen med en ledning, så vi kan sprænge fra stor afstand. Her var vi omkring 200 meter væk, og inden har vi også brugt skræmmeladninger, så der ikke er dyr, der opholder sig i området, forklarer Jarl Mark. 

Selve sprængningen fandt sted omkring klokken 04:00 natten til torsdag, og det har kunne give rystelser i jorden inde på kysten. Søværnets Dykkertjeneste har kun ros tilovers for håndteringen på Hanstholm Havn, hvor området blev spærret af lige efter bogen.

- Vi oplever måske sådan noget her en gang om året, så det hænder jo, fortæller Lars Raben.