LIGE NU:

Nordjysk cykelkomet udtaget til stjernespækket løb

Den danske cykelrytter Michael Valgren mænger sig med stjernerne. Han er netop blevet udtaget til at skulle køre med i årets sidste Grand Tour, Vuelta a España.

Michael Valgren er efterhånden et velkendt navn på de flestes tunger. Og den unge cykelkomet holder kursen efter, for anden gang i karrieren, at være blevet udtaget til at køre med i det internationale cykelløb, Vuelta a España.

Og det er ikke den unge herres første Grand Tour i år. Tilbage i september kørte Michael Valgren Tour de France, og efter en jævn præstation, får han nu mulighed for at revanchere sig og håber på en bedre placering i klassementet under det kommende løb.

Og endnu engang ruller rytteren over startfeltet i den blå NTT-holdtrøje.

NTT-holdet til Vuelta a España:

Et nødvendigt holdskifte

Efter to sæsoner med skuffende resultater for cykelrytteren, erkender Michael Valgren, at de to sejrsfattige år har sat sine mentale spor.

- Jeg blev indkøbt af NTT for at vinde cykelløb. Det har jeg ikke gjort, og jeg har sat meget pres på mig selv, fortæller Michael Valgren til magasinet Dossier og tilføjer, at han bliver nødt til at finde et hold, hvor han kører med mindre pres fra holdet og ham selv.

Et mentalt pres styret af ambitioner og udefrakommende forventninger, og ikke mindst et mentalt pres, Valgren forventer lettet ved et holdskifte.

Og eftersom NTT Pro Cykling endnu ikke har fået en hoved-sponsoraftale i hus, regner Michael Valgren allerede med et holdskifte fra efter nytår.

En spiseforstyrret sport

Jo færre kilo en rytter vejer, jo færre kilo skal der hives op at cykelsportens udfordrende stigninger.

De mange forventninger den 28-årige rytter har til sig selv, sætter også sine spor i kosten, og Michael Valgren erkender, at han ikke længere selv kan styre det. I hvert fald ikke når det gælder en sport, hvor vægten har så afgørende en betydning på resultatets udfald.

- Jeg er lige startet et forløb med en diætist, og jeg skal fremadrettet også arbejde med en mentaltræner, fortæller han.

Og denne selverkendelse har betydet, at den kost, der tidligere var styret af mavefornemmelse, nu skal styres af en diætist, for at få et mere stringent og struktureret spisemønster.

- Cykelsporten er en hård sport med hensyn til kost og restitution. Jeg har haft en idé om, hvordan jeg skal gøre, men jeg har aldrig fået - eller fulgt - en specifik plan. Det har jeg klaret på min feeling. Nu er jeg kommet dertil, at det er et must med en plan, hvis jeg skal præstere på topniveau, siger Valgren.

Et cykelløb er ikke bare et cykelløb, og lige som strategier og terræn varierer fra løb til løb, kan det også variere, hvor meget en rytter skal veje til de pågældende løb.

- Den (vægten, red.) svinger faktisk en del i forhold til, om jeg skal køre forårsklassikere eller Tour de France. I forårsklassikerne gør det ikke så meget at veje lidt mere, men det er dumt at slæbe rundt på for meget her under Touren. Så det er typisk lige efter forårsklassikerne, at man begynder nedtrapningen af sit kalorieindtag, fortæller Michael Valgren til AftenTouren, og tilføjer,

- hvis man er cykelrytter, så tror jeg, man har en spiseforstyrrelse uanset hvad.

Vuelta a España 2020