Ny idrætsforening skeler ikke til diagnoser og skavanker
Foto: Ib William Christensen
Thyhallen dannede rammen om stiftende generalforsamling for en ny idrætsforening for mennesker med fysiske og psykiske lidelser.
Thyhallen i Thisted dannede i dag rammen om stiftende generalforsamling for en ny idrætsforening for mennesker med fysiske og psykiske lidelser. - Det giver rigtig god mening, siger initiativtagerne.
Pilates og mindfulness er blot nogle af de aktiviteter, som meget vel kan blive en del af tilbuddene i Thisteds nyeste idrætsforening. Sammen med Parasport Danmark, DGI og Dansk Arbejder Idrætsforbund stiftede Thisted Kommune i dag en ny idrætsforening for mennesker med funktionsnedsættelse eller psykiske lidelser.
- Det skal ikke kun være for dem, der kan træde indover dørtrinnet i de almene idrætsforeninger. Det skal også være for dem, der har det svært
Anne Haldrup, idrætskoordinator i Thisted Kommune.
- Det giver bare rigtig god mening, lyder vurderingen af projektet fra Anne Haldrup, idrætskoordinator i Thisted Kommune.
Sammen med idrætsorganisationerne er hun tovholder på projektet, der har til formål at skabe en idrætsforening, hvor medlemmerne ikke behøver tænke over, hvad andre mon tænker om dem og deres skavanker.
- Det skal ikke kun være for dem, der kan træde indover dørtrinnet i de almene idrætsforeninger. Det skal også være for dem, der har det svært, siger hun.
Fordel at møde ligesindede
Det kan 39-årige Niels Kjeldsen Smidt fra Thisted tale med om. Han lider af ADHD og kender kun alt for godt til de udfordringer, der kan opstå, når eksempelvis medlemmer af en idrætsklub ikke helt ved, hvordan de skal agere overfor en person med en diagnose som hans.
Derfor er han begejstret ved tanken om den nye idrætsforening.
- Det, at man kan mødes på ens præmisser og lave nogle aktiviteter med ligesindede, kan være en kæmpe fordel, siger han.
Lignende idrætsforeninger findes allerede flere steder i landet. Men ifølge initiativtagerne bag projektet i Thisted er det første gang, at en kommune aktivt tager del i etableringen og driften af foreningen.
- Vi kan måske skabe et volleyballhold, som kan spille volleyball mod de almene idrætsforeninger og på den måde bryde den stigmatisering, der er omkring psykisk sårbare personer, siger Anne Haldrup om de muligheder, som den nye forening rummer.
Derudover er den nye idrætsforening også en win-win-situation for kommunekassen, vurderer Lisbeth Crafack fra Dansk Arbejder Idrætsforbund. For menneskers fysiske og psykiske velbefindende hænger sammen. Så jo mere man rører sig, jo mindre koster man i sidste ende kommunekassen, lyder rationalet lidt forenklet.
- Det er jo noget, der sker gradvist. Jo mere man bliver selvhjulpen, og jo mere man bliver rustet til at klare sig selv, jo mindre behov har man for socialpædagogisk støtte, siger hun.
Præcis hvilke sportsgrene, den nystiftede idrætsforening i første omgang skal kaste sig over, er endnu ikke helt fastlagt. Men flere forskellige forslag, herunder floorball og zumba, er allerede på tegnebrættet.