LIGE NU:

Stor sensation: Pelikan spottet i Thisted

En eksotisk gæst er på besøg i Arup Vejle i Thisted. Danmarks første vilde pelikan kan lige nu ses i området.

Ornitologer og andre fugleinteresserede er i løbet af weekenden valfartet til Arup Vejle i Thisted. Her er en vaskeægte Danmarks-sensation nemlig fløjet ind fra syd.

En pelikan er fløjet over grænsen fra Tyskland og er først set i Filsø på Vestkysten og derefter i Vejlerne i Thisted.

- Det er helt vildt det her, jeg havde aldrig troet, at jeg ville få muligheden for at se en vild pelikan i Danmark. Vi får mange sydlige arter til Danmark lige nu, men det her bliver nok den største af dem alle, siger en begejstret Rolf Christensen, som er ornitolog ved Grenen Fuglestation.

 
 
Foto: Karin Gustausen / Grenen Fuglestation

Det tyder ikke på, at pelikanen har været i fangenskab, og derfor kan det være den første vilde pelikan, der bliver spottet i Danmark. To gange tidligere er en pelikan set i Danmark, men begge gange har der været tale om en pelikan, som er undsluppet fra fangenskab. Det ser det dog ikke ud til at være denne gang:

- Den har ingen ringe på, og vingerne er intakte, så der er ikke noget, der tyder på, at den er sluppet ud af fangenskab. Det er en ung pelikan, og vi regner med, at den er udklækket sidste år, siger Rolf Christensen fra Grenen Fuglestation.

Imponerende fugleart

Der er tale om en hvid pelikan, som normalt holder til i Sydøsteuropa og Asien. Det er en imponerende fugl, der kan vokse sig til et vingefang på op til 3,6 meter. Det gør den til en af verdens største flyvende fugle.

Pelikanen kan blive 1,8 meter lang i kropslængde og veje op til 15 kilo. Næbbet er stort og bruges nærmest som et fiskenet, så pelikanen har mulighed for at fange større fisk med næbbet. Den hvide pelikan, der netop nu ses i Thisted, kommer formentlig fra Balkan, og den er fløjet mindst 1750 kilometer forkert.

quote - Det er helt vildt det her, jeg havde aldrig troet, at jeg ville få muligheden for at se en vild pelikan i Danmark.

Rolf Christensen, Grenen Fuglestation

- Det er en lang sommertur, den har taget, og det er en stor overraskelse, at den kommer her til Danmark. Den er tidligere spottet i Polen, så vi vidste godt, at muligheden var der, og jeg har også holdt øje på internettet de seneste dage, fordi jeg vidste, den var i Tyskland tæt på den danske grænse, men jeg troede, den ville vende om igen inden Danmark, siger Rolf Christensen, som lørdag nat tog turen fra Skagen til Filsø for at se pelikanen.

Han vurderer, at den vil blive i Vejlerne i Thisted et par dage endnu, men det kan også være, den flyver videre langs Limfjorden, så måske kan den ses andre steder i Nordjylland de næste dage.

I de seneste år er flere sydlige arter set i Danmark. Fuglearter, som ikke tidligere nåede op på disse breddegrader, og det skyldes især, at klimaet i Danmark er blevet varmere.

- Vi ser mange sydlige arter i Danmark, fordi vores klima bliver mere venligt for fuglene. Det betyder også, at vi ser færre nordlige fugle i disse år, men de sydlige søger i højere grad mod Danmark. Det her er endnu en af en lang række sjældne arter, vi ser i Danmark, siger Rolf Christensen.

 
 
Foto: Karin Gustausen / Grenen Fuglestation
25_seconds

play Forsikringssagerne vælter ind efter skybrud: - Det er fuldstændig uoverskueligt det her

lystfisker

Makrellen er tilbage i Limfjorden

20_percent

play Stor stigning i godstrafik på Hirtshals Havn - men godset kører stadig ikke på skinner

80_percent

play Ledige studieboliger: Formand kalder det paradoksalt

25_seconds

play Forsikringssagerne vælter ind efter skybrud: - Det er fuldstændig uoverskueligt det her

lystfisker

Makrellen er tilbage i Limfjorden

20_percent

play Stor stigning i godstrafik på Hirtshals Havn - men godset kører stadig ikke på skinner

Til forsiden

Til forsiden