01:57

Naturstyrelsen i Thy har mistanke om, at der foregår ulovligt salg af kantareller

Svampetyve ødelægger naturoplevelse i Thy

Grådige svampejægere samler så mange kantareller, at andre naturentusiaster kan ende med at gå forgæves.

Nationalpark Thy bugner med kantareller. Den gyldne svamp, der af mange anses som en delikatesse, og blandt andet kan nydes stuvede på ristet brød.

Ja, tænderne løber næsten i vand, og man fristes til at hoppe i bilen og sætte kurs mod den vilde natur for at samle svampe. Skuffelsen kan dog blive ligeså stor som appetitten, for Ditte Svendsen og hendes skovridderkolleger fra Naturstyrelsen har i flere tilfælde opdaget at meget ivrige svampejægere kommer igen og igen for at samle svampe - måske for at sælge dem videre. Og det er ulovligt.

- I år har vi fået en håndfuld henvendelser fra borgere, der gør os opmærksomme på, at der forskellige steder bliver solgt kantareller i vejsiden.

Hvis svampene er samlet i statslige naturområder er det ulovligt at sælge dem videre, og de mistænkelige vejboder kan ende med at blive politianmeldt.

Det jeg er mest ærgerlig over, det er at der er nogen, der tager så mange, at der er andre, der går forgæves

Ditte Svendsen, skovridder, Naturstyrelsen

- Det vil vi ikke udelukke. Det er en mulighed vi har, men så skal vi være meget sikre i vores sag, siger Ditte Svendsen.

Reglerne på området er ret simple - og går langt tilbage. Naturens goder må samles til eget forbrug, men ikke sælges videre. Grænsen for hvor "eget forbrug" stopper er til fortolkning, og i gamle dage sagde man, at man måtte have det, man kunne have i sin hat.

- I dag tolker vi det på den måde, at man må have en bæreposefuld, siger Ditte Svendsen, der ikke er specielt ærgerlig over at andre lukrerer på naturens goder.

- Det jeg er mest ærgerlig over, det er at der er nogen, der tager så mange, at der er andre, der går forgæves.