142.000 ansatte i regionerne sikret mere i løn: - Det har været vanskeligt
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Regionerne er nu blevet enige med medarbejderne om en ny treårig overenskomst.
For to uger siden fik de statsligt ansatte en ny overenskomst. I mandags var det så de kommunale ansattes tur, og som den sidste gruppe er de ansatte i regionerne nu blevet enige med arbejdsgiverne om en ny aftale.
Det fortæller forhandlerne på et pressemøde lørdag eftermiddag.
Aftalen gælder for de 142.000 mennesker, der er ansat i regionerne. De største grupper er læger, sygeplejersker, sosu'er, rengøringspersonale og socialpædagoger.
Ligesom den hidtidige, og ligesom både statens og kommunernes, vil den gælde i tre år.
Den samlede økonomiske ramme er en stigning på 6,75 procent over de tre år. I det tal gemmer sig alle personalerelaterede udgifter inklusiv efteruddannelse og lignende. Selve lønstigningen ligger på 5,02 procent over de tre år. Det er et tal, der sikrer reallønnen, lyder det fra begge parter i forhandlingen.
Det er generelt tal, der minder meget om det, der blev forhandlet for de andre grupper.
- En økonomisk stram tid
Chefforhandler for lønmodtagerne var Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd. For regionerne var det Anders Kühnau (S), der er formand for Region Midtjylland. De to førte ordet på pressemødet, der blev afholdt lørdag klokken 13.
Her lød det fra dem begge, at de er tilfredse med resultatet, som Anders Kühnau kaldte 'økonomisk ansvarligt', mens Grete Christensen kaldte det et resultat af 'en økonomisk stram tid'.
- Det har været vanskeligt, som det også skal være. På den her måde sikrer vi reallønnen, hvilket har været vigtigt for os, lød det fra Sygeplejerådets formand.
Aftalen viderefører også den såkaldte reguleringsordning, som betyder, at lønudviklingen i regionerne følger den private sektor.
- Vi kunne da godt have tænkt os at få meget mere. Men i den nuværende situation og med de rammer, der er, så er det et godt resultat, siger Grete Christensen.
Fokus på ældre, sygeplejersker og psykisk arbejdsmiljø
I aftalen er der særligt fokus på seniormedarbejdere, da det i fremtiden vil blive nødvendigt for regionerne at kunne holde på folk længere.
- Vi skal have en ny tilgang til seniorer. Alle seniormedarbejdere skal have mulighed for at drøfte deres arbejdsliv med deres leder. Det kan for eksempel være den ældre portør, der gerne vil have omlagt sine arbejdsopgaver, sagde Anders Kühnau.
Derudover fortalte Grete Christensen, at der var sat puljer af til at forbedre arbejdsmiljøet. Det gælder blandt andet en pulje til sorgorlov.
Og så er der lavet en pulje på 33 millioner kroner, som er målrettet sygeplejerskerne. Hvordan de penge præcis skal fordeles, skal forhandles på plads i morgen.