AAU-forskere har undersøgt danskernes sexvaner: Her er resultaterne

Over 62.000 danskere har deltaget i undersøgelsen, der ifølge forskerne giver et unikt indblik i danskernes seksuelle livssituation anno 2019.

Hvor mange danskere har købt sex? Hvor mange har været deres nuværende partner utro? Hvor hyppigt onanerer mænd i forhold til kvinder? Og hvor tilfredse er danskerne egentlig med deres eget sexliv?

Det er bare et udpluk af de spørgsmål, som forskere fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet nu har fået svar på igennem 'Projekt SEXUS', der offentliggøres i morgen.

Mere viden end nogensinde før

Undersøgelsen er i følge forskerne den største af sin art i verden. Andre lande har lavet lignende projekter, men ikke med ligeså mange deltagere og ligeså mange spørgsmål.

- Vi skylder en stor tak til de mange danskere, der har stillet deres privatliv til rådighed for os. Heldigvis kunne langt de fleste godt se, at det ikke handlede om nysgerrighed eller dyneløfteri, men derimod var alvor og vigtigt, siger Christian Graugaard, professor ved sundhedsvidenskab på Aalborg Universitet og medforfatter til rapporten 'Sex i Danmark'.

Selvom sex er et emne, de fleste taler om og interesserer sig for, så har forskning om, hvordan vores seksualliv hænger sammen med vores sundhed og trivsel, hidtil været begrænset af mangel på data.

quote Det er meget, meget slående og dermed også overraskende, hvor store kønsforskelle vi ser.

Morten Frisch, Projektleder, Statens Serum Institut

- Så vi har nu en viden, der er eksponentielt, ekstremt meget større, end den nogensinde har været, ikke bare i Danmark, men også ude i den store verden. Det er kæmpe stort, siger Christian Graugaard, professor ved Aalborg Universitet.

Sex betyder mere for mænd

Undersøgelsen beskæftiger sig med så mange forskellige temaer, at forskerne hverken kan eller vil udpege én specifik ting, når man spørger dem, hvad det vigtigste fund er.

- At prioritere hvad der er allermest overraskende, det er lidt af en opgave. Men jeg synes, det er meget, meget slående og dermed også overraskende, hvor store kønsforskelle vi ser, siger Morten Frisch, overlæge og projektleder ved Statens Serum Institut.

I rapporten svarer næsten ni ud af ti danske mænd, at et godt sexliv er vigtigt, mens det kun er lidt over syv ud af ti kvinder, der siger det er vigtigt.

Derudover svarer hver femte mand, at de har betalt for sex, det har nærmest ingen kvinder gjort. Og 67 procent af de danske mænd onanerer mindst en gang om ugen, mens tallet for kvinder er på 30 procent.

- Det er spændende at se, at der selv i år 2019 er så stor forskel på mænd og kvinders seksuelle verdener. Stort set på alle de parametre, vi har målt på, siger Christian Graugaard.

Seksualliv og mental sundhed hænger sammen

Undersøgelsen bekræfter også, at der er en tæt sammenhæng mellem vores generelle sundhed og trivsel og vores seksualliv.

30 procent af danskerne svarer, at de har haft et dårligt eller ikke-eksisterende sexliv det seneste år. Og i netop den gruppe er der en markant overrepræsentation af danskere, der lever med angst, depression, ensomhed, selvskade og selvmordstanker.

HAR FORSKERNE FÅET ÆRLIGE SVAR?

Deltagerne har svaret på spørgsmål via et elektronisk spørgeskema.

Da det er selvrapporterede data, kan man ikke garantere, at de har været oprigtige i deres svar.

For at kvalificere data har forskerne dog spurgt deltagerne ind til, hvor ærlige de har været i deres svar.

De allerfleste (ca. 99%) fortalte til slut i spørgeskemaet, at de havde svaret ”helt ærligt” eller ”ærligt på de fleste spørgsmål”.

Forskerne valgte at ekskludere de få, der ikke havde svaret ”helt ærligt” eller ”ærligt på de fleste spørgsmål”.

Kilde: Projekt SEXUS

Selvom Christian Graugaard ikke mener, at der her er tale om raketvidenskab, er det alligevel en viden, der bør få særligt de mennesker, der arbejder i sundhedsvæsenet, til at spidse ører. Af flere årsager, lyder det.

- Mennesker, som eksempelvis er deprimerede eller har en angstsygdom, får meget ofte seksuelle problematikker, som vi selvfølgelig skal håndtere. Men det andet, som er meget vigtigt og meget ofte overset i sundhedssektoren, er, at mennesker, der kommer med seksuelle problemer, måske i virkeligheden har nogle psykiske problemer, der kræver hjælp, siger Christian Graugaard, professor ved Aalborg Universitet og medforfatter til rapporten 'Sex i Danmark'.

Christian Graugaard, medforfatter på rapporten Sex i Danmark. Han er læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet.
Christian Graugaard, medforfatter på rapporten Sex i Danmark. Han er læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet.
Foto: Amalie Allarp / TV 2

Seksuelle problemer

En af de fagpersoner, der har set frem til resultaterne fra 'Projekt SEXUS', er Astrid Ditte Højgaard, der er gynækolog og ledende overlæge på Sexologisk Center i Aalborg.

- Vi har en masse læger, der henviser til os. Vi får mange patienter med rejsningsproblemer, men kvinder, der for eksempel har problemer med orgasme, ser vi nærmest ingen af. Så det bliver interessant at se, hvordan vores arbejde egentlig afspejler det, der foregår ude i befolkningen, siger Astrid Ditte Højgaard.

I undersøgelsen svarer ti procent af de adspurgte kvinder, at de har oplevet problemer med lavt eller meget lavt niveau af seksuel lyst. 27 procent af mændene svarer, at de har oplevet rejsningsproblemer inden for det seneste år, heraf syv procent i et sådant omfang, at de opfatter det som et problem.

Og det at få helt konkrete tal vil formentlig gøre en forskel, vurderer den ledende overlæge.

- Jeg tror helt klart, at undersøgelsen vil få nogle grupper til at være mere tilbøjelige til at søge hjælp, fordi det, der er en stor del af besværet med mange seksuelle problemer, er, at man går og tror, man er den eneste. Så jeg tror, det vil hjælpe os meget med at kunne udbrede information, siger Astrid Ditte Højgaard, overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital.

DANSKERNES SEKSUELLE ORIENTERING

93 procent af mænd og 90 procent af kvinder identificerer sig i undersøgelsen som heteroseksuelle.

1,5 procent af mænd og 0,6 procent af kvinder identificerer sig som homoseksuelle.

1,8 procent af mænd og 2,6 procent af kvinder identificerer sig som biseksuelle.

0,2 procent af mænd og 0,3 procent af kvinder identificerer sig som aseksuelle.

3 procent af mænd og 6 procent af kvinder kan ikke placere sig, er uafklarede eller ved ikke, hvad deres seksuelle identitet er.

Kilde: ’Projekt SEXUS’, Statens Serum Institut og Aalborg Universitet

Nye samtaler om sex

Rapporten er i første omgang et øjebliksbillede af den seksuelle livssituation i Danmark anno 2019.

En viden, som forskerne håber kan være med til at punktere nogle af de myter og fordomme, der findes derude.

- Vi kan nu kvalificere al den samtale, vi har om sex i Danmark. Vi ved noget, vi ikke vidste før. Jeg tænker, det kan være med til at højne vidensniveauet og nedbryde nogle af de tabuer, der måske ikke skyldes, at det er forbudt at tale om, men i højere grad skyldes, at ingen har vidst noget om det, siger Morten Frisch, overlæge og projektleder ved Statens Serum Institut.

Planen er, at undersøgelsen skal gentages med jævne mellemrum, så man på længere sigt kan bruge undersøgelsen til at sige noget om udviklingen.

- På den måde kommer vi til at indhøste nye, spændende oplysninger, som kan gøre os endnu klogere på, hvordan vi dybest set fremmer seksuel sundhed i Danmark og i verden, siger Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet.


Seneste nyt

fra Nordjylland