Brexit lurer: Nordjyske virksomheder tager deres forholdsregler

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix

Den politiske situation i Storbritannien gør fremtiden usikker for flere nordjyske virksomheder, der nu forsøger at tage deres forholdsregler.

I samarbejde med tv2.dk

Rederiet Isafold i Hirtshals følger spændt – og nervøst – med i de politiske beslutninger i Storbritannien.

- Vi følger den engelske politik mere, end vi nogensinde har gjort før, og vi prøver at tænke worst-case-scenarier, siger Karsten Mølgaard, der er reder ved Rederiet Isafold.

Det er den engelske premierminister Boris Johnsons varsel om et såkaldt no-deal-brexit, der vækker bekymring hos den nordjyske virksomhed. Premierministeren har stillet i udsigt, at Storbritannien kan ende med at forlade EU uden en aftale den 31. oktober.

Brexit kort

  • Den 29. marts 2017 meddelte briterne officielt, at landet vil melde sig ud af EU
  • Ifølge EU's regler går der to år fra et land meddeler sin udtræden, til udtrædelsen træder i kraft. Briterne stod derfor oprindeligt til at forlade EU den 29. marts 2019
  • Nu har premierminister Boris Johnson slået fast, at han vil trække Storbritannien ud af EU den 31. oktober - med eller uden aftale
  • Det britiske parlament er lige nu suspenderet indtil den 14. oktober. En beslutning, som kritikere mener, gør det umuligt for parlamentsmedlemmer at sætte en stopper for Johnsons plan om at forlade EU uden en aftale
Se mere

For Rederiet Isafold vil det få store konsekvenser. Rederiet fisker i høj grad i de britiske farvande, og derfor kan de også komme på dybt vand, hvis det britiske territorie bliver lukket for omverdenen.

- De sidste to år har et sted mellem 80 og 90 procent af vores omsætning været fisket i britisk farvand, siger Karsten Mølgaard.

Særlig ministergruppe skal håndtere brexit

Hirtshals-virksomheden er ikke den eneste virksomhed, der er nervøs for konsekvenserne af Brexit. Derfor valgte regeringen i dag at nedsætte en særlig ministergruppe, der skal håndtere brexits konsekvenser for Danmark – uanset, hvad aftalen ender med.

- Vi kan ikke forberede alle konsekvenser, men vi kan forberede Danmark bedst muligt, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde onsdag.

Foruden Jeppe Kofod (S) deltog også erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S).

Det er uendeligt trist at være vidne til.

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Simon Kollerup og Morten Bødskov tilføjede, at det er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at mærke Brexit mest. For efter 31. oktober får eksempelvis Toldstyrelsen og Fødevarestyrelsen ekstra travlt for at sikre, at regler overholdes.

Særligt uden en aftale. For nuværende er handel mellem EU-lande nemlig uden told og toldkontrol. Og hvis briterne forlader uden en aftale, skal virksomheder, der importerer eller eksporterer til Storbritannien, følge told- og skattereglerne for handel med lande uden for EU.

01:13

Her kan du se indslaget fra Rederiet Isafold.

Luk video

Mette F: - Det går udover virksomheder

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt tirsdag en tale for Dansk Industri, hvor hun gjorde det klart, at Brexit snart er alvor, og at det vil ramme danske virksomheder, hvis der ikke kommer en aftale, der sikrer frihandel:

- Det ser ud til, at Storbritannien om kort tid forlader EU med eller uden en aftale. Det er uendeligt trist at være vidne til. Det er tankevækkende, at nye mure er på vej i Europa, 30 år efter at Berlinmuren faldt, sagde Mette Frederiksen.

Hun understregede, at et farvel til EU fra Storbritannien uden en aftale vil betyde store problemer for specielt små og mellemstore virksomheder, der handler med landet, og hun opfordrede virksomhederne til at sige til, hvis de har brug for hjælp.

Kan koste arbejdspladser

Rederiet Isafold har taget deres forholdsregler og har i løbet af året fokuseret på at fange de fiskearter, der kan blive sværere at fange, hvis de ikke længere må fiske i britisk farvand:

- De mest Brexit-afhængige arter har vi forsøgt at høste først så at sige, så når vi passerer skæringsdatoen, så er vi ikke afhængige af, at vi skal have fanget dem, siger Karsten Mølgaard fra Rederiet Isafold.

Ifølge ham vil det være en stor udfordring for rederiet, hvis det bliver et såkaldt no-deal-brexit, hvor Storbritannien og dermed også de britiske farvande bliver lukket territorie for europæiske fiskere. Reder Karsten Mølgaard frygter, at det kan få store konsekvenser, hvis det bliver tilfældet:

- Det værste scenarie, jeg kan forestille mig, er, at det kommer til at koste arbejdspladser for vores virksomhed og landsdel.

 

Forsiden lige nu