Dansk corona-succes kan blive årsag til anden bølge, siger forsker
Vi er i uge 29 - den såkaldte Hellerupuge i Skagen -, hvor de rige og berømte - og folk, der vil have et glimt af dem - flokkes til byen. Op mod 50.000 turister skønnes, at valfarte til Skagen i løbet af ugen. Det får nu en virolog til at opfordre til, at hvis du er en af dem, der har været ude at spise, drikke eller feste et sted med mange mennesker tæt samlet, så skal du lade dig corona-teste.
Alt tyder ellers på, at coronabekæmpelsen går godt efter kun to coronarelaterede dødsfald de seneste ti dage. Virolog frygter for at hotspots som for eksempel Skagen, hvor der den seneste uge har været omkring 50.000 turister samlet, kan ændre billedet.
Det går rigtig godt med coronabekæmpelsen herhjemme.
Uge efter uge har vi kunnet se, hvordan tallene for smittetilfælde, indlæggelser og dødsfald med coronavirus er raslet ned.
I alt er 611 personer døde med coronavirus, mens 20 personer er indlagt i Danmark.
Der er fortsat større regionale forskelle i landet, men det må siges at være en væsentlig fremgang, hvis man sammenligner tallene fra uge 14 - der var den værste uge - samt 30 dage fra juni og juli.
Offer for egen succes
Det kan virke som at lede efter håret i suppen, men trods de gode tal er der god grund til at være bekymret for, at en andenbølge kan ramme landet.
Noget kan tyde på, at sommerferien og de positive tal har fået danskerne til at glemme de forholdsregler, der netop ligger til grund for, at det går så godt.
Men selvom man holder ferie i Danmark, så bliver man stadig nødt til at være opmærksom. Det siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.
- Det er ligegyldigt, om man holder ferie i Skagen, Tisvilde, ved Gardasøen eller på Sunny Beach. Smittemæssigt er det samme kategori. Problemet er ikke selve destinationen, men hotspots med mange mennesker, siger han til TV 2.
Fase 4 op- eller nedlukning
I starten af august skal Folketingets partier vurdere, hvordan det går med håndteringen af coronavirus, og om danskerne kan få yderligere åbninger og lempelser, såsom diskoteker og størrelsen på forsamlinger. Omvendt kan det også gå den anden vej med nye nedlukninger og restriktioner.
Selvom Allan Randrup Thomsen ikke er klar til at proklamere, at anden bølge nærmer sig, så mener han, at der er god grund til, at folk tænker sig om og udnytter de mange muligheder for at blive testet, så eventuelle smittekæder kan blive brudt.
- Vi har et rigtigt godt udgangspunkt, men hvis man har været et af de steder, hvor mange mennesker har været forsamlet tæt – som Skagen – så bør man efterfølgende lade sig teste. Så løber vi ingen større risiko. I virkeligheden er det op til folk selv, hvilken retning epidemien skal tage i Danmark. Myndighederne kan ikke gøre meget mere, siger han.
Nye nedlukninger
I Australien, et land med næsten fem gange så mange mennesker som Danmark, har man færre bekræftede smittetilfælde og kun 116 dødsfald - cirka en sjettedel af Danmarks 611.
Som herhjemme valgte de at lukke nærmest hele samfundet ned, og gennem de efterfølgende uger faldt coronatallene støt.
I forbindelse med landets genåbning har de pludselig set en massiv stigning i smittetallene, der nærmer sig deres tal fra marts måned, hvor de også var hårdest ramt.
Særligt delstaten Victoria, hvor millionbyen Melbourne ligger, har været hårdt ramt, og nu har de igen indført en række coronarestriktioner – herunder udgangsforbud visse steder.
- Så længe vi sørger for at blive testet, så skal vi nok klare det i Danmark. Men det er vigtigt at lære af det, vi ser i Australien og ikke mindst USA, siger Allan Randrup Thomsen.