"Det virker underligt" – afgørende dom kommer bag på Mikkel Hansen
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sverige stod med det ene ben i EM-finalen, mens franske Elohim Prandi stod på sit andet i sidste sekund af ordinær spilletid.
Hverken TV 2 Sports eksperter eller svenskerne forstår det store af, hvordan Elohim Prandis afgørende frikastsscoring fik lov at stå mod Sverige.
Franskmandens mål sikrede, at kampen gik i forlænget spilletid, men de efterfølgende slow-billeder viste tydeligt, at både Prandis højre- og venstre ben på hver sit tidspunkt blev løftet fra jorden. Og det er imod reglerne.
Dommerne valgte ikke engang at se video af situationen, og det vækker stor undren hos Mikkel Hansen.
- De er ikke gået igennem med video eller noget? Den talte bare?, lød det spørgende fra den danske profil, da TV 2 Sport viste ham situationen.
De kiggede ikke video. Det kommer næsten bag på dig, kan jeg høre?
- Ja, det virker underligt. Lige meget hvad bør man måske altid tjekke sådan en situation, så man ikke ender ud i noget. Jeg går ud fra, at man ikke kan skifte ben. Han starter jo med at stå på venstre ben, og så hopper han over på højre… Så godt kender jeg heller ikke reglerne …
Paragraf 15.1 i den internationale regelbog
Med undtagelse af et målkast og et opgiverkast udført fra opgiverkastområdet skal kasteren under udførelsen uafbrudt berøre gulvet med en del af sin fod, indtil bolden har forladt hans hånd. Den anden fod må gentagne gange løftes og sænkes.
- Vi har snakket meget om på det sidste, at der virkelig er mange nye regler, men jeg går ud fra, at hans standben er venstre, og hvis han løfter det … Ellers kan man jo hoppe ud til siden. Så det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, hvis det er rigtigt tolket i forhold til, hvad jeg nu kender af regler. Så er det rigtig uheldigt, at det tæller.
I den forlængede spilletid kom Sverige til kort mod Frankrig, og de måtte se sig slået med 34-30. Frankrig er dermed klar til søndagens finale mod Danmark.
Se situationen her.
Tvivler på effekt af protest
Efter kampen bekræftede Sverige, at man har indgivet en protest over kendelsen.
Den danske landstræner Nikolaj Jacobsen måtte indrømme, at han var en kende usikker på det specifikke punkt i håndboldloven. Han fortæller også, at han har svært ved at se, at Sverige får medhold hos Det Europæiske Håndboldforbund.
- Jeg ved ikke, hvad reglerne er. Om det skal være venstre eller højre fod, der skal være i gulvet. Man kan sige, der er jo en fod i gulvet, så jeg aner det ikke. Det eneste, jeg ved, er, at man får meget sjældent medhold i de protester. Det bliver svært at få proppet 20.000 herind i morgen og spille en ny kamp.
Heller ikke TV 2 Sports håndboldekspert Rasmus Boysen spår svenskerne specielt gode chancer for at få noget ud af protesten.
- Det var naturligvis en stor fejl, som dommerne burde have været ude at se video på.
- Men efter min bedste overbevisning er der her tale om et dommerskøn. Dem er der ufatteligt mange situationer af i en håndboldkamp – og det er ikke noget, man kan vinde en protest på. Jeg er derfor overbevist om, at EHF afviser den svenske protest, siger eksperten.