Drop slankekurene og de urealistiske træningsambitioner til fordel for de små forandringer i hverdagen
Foto: Foto: Ritzau Scanpix
Ifølge ernæringsekspert er vejen til succes belagt med små forandringer og fejring af egne sejre.
Vi er trådt ind i et nyt år, hvilket betyder travlhed i landets træningscentre og utallige slankekure.
Men vejen til succes er ikke de lange, hårde skridt. Men i stedet de små ændringer i hverdagen.
Den største fælde er idéen om, at man hjælper sig selv ved at lave regler om, hvad man må spise.
Morten Elsøe, sundhedsdebattør og ernæringsekspert
Det fortæller sundhedsdebattør og ernæringsekspert Morten Elsøe i årets første afsnit af 'Dato'.
- Alle de her kure kommer med meget store påstande om, at deres tilgang er den bedste. Men de tager alle sammen fejl, siger han.
Den værste slankemyte
Morten Elsøe har en kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi og driver Livsstilshuset, hvor man kan få rådgivning til gode vaner.
Han har gjort en dyd ud af at rydde op i sundhedsdebatten og er blandt andet medudgiver på podcasten 'Detox Din Hjerne', som "udrenser dit sind for usunde usandheder om sundhed".
- Den største og mest udbredte slankemyte, som jeg også synes, er den værste, er ideen om, at kulhydrater og især sukker er særligt fedende, fortæller han.
Problemet med myten er, ifølge Morten Elsøe, at den giver folk et forkert forhold til de madvarer, som de ser som fedende.
- Idéen om, at kulhydrater og især sukker er særligt fedende, gør, at når folk endelig falder i, som de ofte kalder det, og for eksempel spiser et stykke kage, så tænker de, at så kan det også være lige meget, siger han.
For mange regler og restriktioner
Morten Elsøes klienter fortæller, at de ofte vågner om morgenen og tænker på al den slik, de spiste dagen før, som de ikke burde have spist. Men i dag skal de op på hesten igen. Nu skal de tage sig sammen og være sunde, siger de hver gang.
Man sætter store mål, og så tæsker man igennem i et par uger, og så falder man fra.
Morten Elsøe, sundhedsdebattør og ernæringsekspert
Ifølge ernæringseksperten er det absolut mest gennemgående træk hos hans klienter, at de gang på gang prøver at fikse, at de "er faldet i" ved at lave nye regler eller restriktioner for sig selv.
Men ifølge Morten Elsøe er problemet netop, at de i første omgang overhovedet har lavet nogle regler, de skal følge.
- Den største fælde, folk sidder fast i, er idéen om, at de hjælper sig selv ved at lave regler og restriktioner om, hvad de må spise. Og i øvrigt også ved at slå sig selv i hovedet, når de ikke følger dem, siger han.
For store mål
Hvis man alligevel gerne vil ændre sine vaner, og man virkelig føler sig nytårsmotiveret, så skal man faktisk gøre det modsatte af, hvad de fleste plejer at gøre, fortæller Morten Elsøe.
- Det, man plejer at gøre, er at sætte store mål, og så tæsker man virkelig igennem i et par dage eller uger, og så falder man fra, siger han.
I stedet anbefaler han, at man starter så småt, at man ville kunne gøre det på selv den travleste dag på året.
- Man kan eksempelvis starte med noget så simpelt som at tage fem armbøjninger i reklamepausen, når man ser tv, foreslår Morten Elsøe.
Når det kommer til at omlægge sine kostvaner, er det første skridt ifølge ernæringseksperten at blive bevidst om, hvilke madvaner man egentlig har.
- Der er rigtig mange spisevaner, og de er svære og komplicerede at bryde, så der er ikke en hurtig løsning. Men jeg arbejder ofte med mine klienter om at bemærke, om man faktisk er sulten, eller man bare spiser, fordi maden er der, siger han.
Fejre sine egne sejre
Et andet vigtigt skridt på vejen til succes er at huske at fejre sine egne sejre.
Hvis man eksempelvis har sat sig for at gå en fem minutters gåtur efter arbejde, og man faktisk gør det, så er det absolut en succesoplevelse, fortæller Morten Elsøe.
- Det modsatte er, hvor man sætter store, ukonkrete mål, og så oplever man at man enten falder i, eller at man bare ikke får det gjort. Og det giver fiaskooplevelser, lyder det fra Morten Elsøe.
Hans klienter har en stor bagage af fiaskooplevelser, så når han skal hjælpe dem, er det netop gennem konkrete mål, så de faktisk oplever, at de formår at gøre, hvad de sætter sig for.
- At se sig selv handle efter sine egne værdier, selvom det er svært, er en enorm succesoplevelse, fastslår Morten Elsøe.