Du skal drikke 2,5 liter væske dagligt i varmen - og ikke kun vand
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Landets akutmodtagelser modtager et stigende antal patienter med væskemangel i disse dage.
I ugevis har solen nu bagt over Danmark, og haver, parker og strande er blevet indtaget af solhungrende danskere.
Men mens vi stimler sammen og nyder det gode vejr, er der også en bagside af medaljen.
For mens vi andre slapper af, er der ekstra travlt på landet skadestuer og akutmodtagelser, hvor de hver dag modtager en hel del patienter, der er dehydrerede.
For eksempel var halvdelen af de medicinske patienter i akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital dehydrerede søndag.
- Postevand er ikke en god idé, for der er ikke nogen salte i almindeligt vand fra hanen, og det gør, at indholdet af salt i din krop falder, og det kan man også dø af.
Michael Hansen-Nord, ledende overlæge
- Hos os er antallet stigende, og med vejrudsigten for de kommende dage er der al mulig grund til at advare om, at det her er noget, man kan dø af, siger Michael Hansen-Nord, der er ledende overlæge på akutmodtagelsen.
Postevand er ikke godt
Ifølge overlægen bør man drikke to til to og en halv liter væske i døgnet, når det er så varmt, som det er nu.
- Og det skal ikke være postevand, men ting som saftevand, juice, sodavand eller danskvand, siger han.
Dermed ikke sagt, at det er hvad som helst, man skal drikke.
- Man kan godt drikke te og kaffe, men man skal ikke tanke sig op med 2,5 liter spiritus. Man bør holde sig fra alkohol i den her situation, opfordrer Michael Hansen-Nord.
Du kan ikke drikke for meget
Det er ikke kun i Odense, at de har travlt med dehydreringer. Også Region Sjælland oplyser til TV 2, at de får en del dehydrerede patienter ind på akutmodtagelserne.
Og lørdag blev 10 mennesker kørt på skadestuen i forbindelse med et bilarrangement i Padborg, oplyser Sydjyllands Politi på Twitter.
Politiet opfordrer også til at drikke rigeligt, og spørger man overlægen, skal man ikke være bekymret for at komme til at drikke for meget i løbet af en dag.
- Det er ikke en problemstilling, siger han.
Tjek din håndryg
Hvad der derimod er et problem er at få for lidt væske indenbords. Mange har måske hørt, at man ud fra urinens farve kan vurdere, om man får nok væske, men det trick giver Michael Hansen-Nord ikke meget for.
- Det nytter ikke noget at kigge på urinen – det er spild af tid
Michael Hansen-Nord
- Det nytter ikke noget at kigge på urinen – det er spild af tid, siger han.
I stedet fortæller han, at man kan bruge huden på håndryggen som pejlemærke.
- Hvis du tager fat i en hudfold, og den bliver stående, efter du har givet slip, kan det være et tegn på væskemangel, siger han og understreger, at især ældre mennesker med tynd hud godt kan opleve, at huden bliver stående, selvom de har fået nok at drikke.
Mål hvad du drikker
Generelt foreslår Michael Hansen-Nord, at man mærker efter sin krops signaler.
- De typiske tegn er tiltagende træthed, manglende fødeindtagelse, hukommelsessvigt og koncentrationsbesvær.
- Så mærk efter, og pas nu på den næste uge, hvor de høje temperaturer fortsætter. Mål, hvad du drikker, og hvis du har ældre mennesker i familien, så anskaf nogle kander, som du ved, hvor meget der er i, og sørg for, at de bliver drukket inden for et døgn.
Så klart lyder opfordringen fra akutmodtagelsesoverlægen.