LIGE NU:

Eksotiske dyr invaderer Danmark og Nordjylland

Senest blev en guldsjakal set i Nordjylland, og faktisk er mere end 500 nye dyrearter kommet til Danmark de seneste 16 år.

 

 
 

Af: Rikke Museth Janniche, TV2

 

Sjakaler, delfiner, gribbe, ulve, insekter og en guldsjakal. Den seneste tid er det ene eksotiske dyr efter det andet blevet spottet i den danske natur. Siden år 2000 er flere end 500 nye dyrearter kommet til Danmark, og stigningen ser ud til at fortsætte, skriver TV2.

Senest var det guldsjakalen, der for nylig skabte en regulær sensation, da den blev spottet af naturfotografen Carsten Clausen i Nordjylland. Det var nemlig første gang nogensinde, at en levende en af slagsen var blevet fanget på kamera i Danmark, og blot anden gang at sjakalen var set i landet.

For blot en uge siden slog en delfin vejen forbi i Ørresund. Cirka samtidigt blev en sjælden sommerfugl, der har været uddød i Danmark i 40 år, fundet i Midtjylland, alt imens har flere personer også set ulve i Danmark det seneste år.

Men hvorfor kommer disse dyr pludselig til Danmark? Ifølge seniorforsker ved Naturhistorisk Museeum Thomas Secher Jensen er det både på grund af klimaet og fordi, at jagten på disse dyr er blevet væsentligt mindre.

- Det er først og fremmest nok et udtryk for, at jagten er ophørt mange steder på de her dyr. Vi har fået havørne og kongeørne ind, vi har vandrefalke, vi har ulven, og det er simpelthen fordi, at jagttrykket er forsvundet, forklarer han til TV 2 og fortsætter:

- Og så er det blevet varmere, hvilket betyder, at vi måske får insekter ind fra syd, som trives i varmere klimaer. Men klimaet er ikke årsagen til, at de rigtig store dyr kommer hertil, fastslår han.

Sjakalens besøg er givetvis et udtryk for, at bestanden er voldsomt eksploderet på Balkan de seneste år. En massiv bekæmpelse af ulvebestanden i disse områder har givet sjakalen rig mulighed for at formere - og sprede sig, og nogle søge nye territorier i jagten på en mage.

Fremover kan vi godt forvente at støde på endnu flere eksotiske dyr i den danske natur. Ifølge Naturhistorisk Museum er der siden år 2000 kommet over 500 nye arter til Danmark, og Thomas Secher Jensen er overbevist om, at vi vil se endnu flere i fremtiden. 

Men det er forskeren bestemt ikke ked af. Tværtimod. 

- Jeg synes, det er positivt. Jo flere spændende arter, vi kan se og opleve, jo bedre. Så er der da noget vildskab tilbage i Danmark, siger han.