LIGE NU:

Eksperter fraråder kommuner uden nye smittetilfælde at genåbne før

En differentieret genåbning af restauranter og caféer vil være meget svær at styre, advarer to professorer. Så selv om fire nordjyske kommuner er helt uden nye smittetilfælde den seneste uge, bør de ikke åbne.

Syv dage uden ét eneste nyt bekræftet tilfælde af coronasmitte.

Det er virkeligheden i en række danske kommuner, og her foreslår flere borgmestre nu, at de får lov at genåbne hurtigere end resten af landet. 

Men ifølge Allan Randrup Thomsen, der professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er det ikke en god idé at forsøge sig med en differentieret genåbning.

- Hvem kan udelukke, at københavnerne ikke tager på restaurant i Ringsted? Danmark er for lille til, at vi kan gøre det på en fagligt relevant måde. Vi er nødt til at se på det som en samlet enhed, siger han til TV 2.

Professor: Åbningerne vil være svære at styre

På Aarhus Universitet er Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin, enig med sin kollega Allan Randrup Thomsen i, at en differentieret genåbning af restauranter og caféer vil være meget svær at styre.

Men han siger også, at det lave danske smittetryk og forholdsvis beskedne pres på sundhedsvæsenet bør give anledning til at diskutere yderligere genåbningstiltag. Her afviser han ikke helt, at en differentieret løsning kan give mening. Det skal dog i så fald være fysisk faste arbejdspladser, så danskerne ikke i stor stil fristes til at krydse kommunegrænserne.

- Smittemæssigt vil det være lettere at styre med arbejdspladser, for man tager jo ikke til Roskilde og arbejder den ene dag og København den næste, siger Søren Riis Paludan.