Et flertal i Folketinget vil forlænge forbud mod mink i Danmark indtil 2023
Forbuddet mod minkavl i Danmark bliver forlænget, så det gælder indtil 1. januar 2023.
Regeringen vil nu forlænge det midlertidige forbud mod minkproduktion med yderligere et år, altså foreløbig frem til 2023.
Det fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S) til TV 2 tirsdag eftermiddag.
Det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år.
Rasmus Prehn (S), fødevareminister
Udmeldingen kommer, efter Statens Serum Institut tidligere på dagen forlængede deres hidtidige risikovurdering fra juni og dermed vurderer, at minkproduktionen fortsat er risikofyldt for folkesundheden.
- Set i det lys mener regeringen, at det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år, med et år ekstra, så det gælder ind i 2022, lyder det fra ministeren.
- Vi har været igennem en vanskelig situation
Vurderingen fra SSI skal tages meget alvorligt, fortæller Rasmus Prehn.
- Det er vigtigt for os at passe på danskerne og sikre, at vi ikke får en uhensigtsmæssig risikospredning. Husk på, vi har været igennem en meget vanskelig situation, siger fødevareministeren.
Han understreger, at de danske minkavlere "uden tvivl også har været i en meget vanskelig situation".
Ministeren peger dog på, at avlerne er "taget hånd om" med den brede aftale mellem Folketingets partier, der skal sikre 19 milliarder kroner i erstatning til de mange avlere, der har måttet se sit erhverv lukket ned under coronakrisen.
Ifølge Rasmus Prehn kan de minkavlere, der med aftalen valgte den såkaldte "dvaleordning", få ordningen forlænget.
- Men af hensyn til danskernes liv og helbred er vi nødt til at lytte til, at SSI siger, der er en risiko af ukendt størrelse.
Støtteparti så hellere et permanent forbud
Forud for drøftelserne i Fødevareministeriet tirsdag eftermiddag, var der lagt pres på Rasmus Prehn fra støttepartiernes side.
Det gælder for eksempel Radikale Venstre, der inden drøftelserne i ministeriet udtalte til TV 2, at de gerne så en forlængelse af minkforbuddet.
Partiets fødevareordfører Zenia Stampe udtalte desuden, at man i Radikale Venstre gerne ser en yderligere drøftelse af fremtiden for dansk minkerhverv til foråret - blandt andet set fra et dyreetisk perspektiv.
Hos Enhedslisten er man heller ikke helt tilfreds med, at der i udgangspunktet kun er lagt op til en forlængelse af forbuddet. Det fortæller partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund.
Partiet så nemlig hellere et totalforbud mod minkproduktionen, lyder det:
- Det er positivt, at vi starter der. Men jeg havde hellere set et permanent forbud – både af hensyn til sundhedssituationen i Danmark, men også for at sende et signal til minkavlerne om, at det er den vej, det går.
"Kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse"
Af den oprindelige risikovurdering fra SSI fra juni lyder det, at "hold af mink i Danmark efter 2021 kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse".
Det er den vurdering, som SSI tirsdag har meldt ud fortsat er gældende.
I november meldte regeringen ud, at alle danske mink skulle aflives som følge af bekymringer om en virusmutation blandt dyrene, som potentielt kunne true de dengang kommende coronavacciners virkning på mennesker.
Siden er omkring 15 millioner mink blevet aflivet, og avlerne står til kompensation på op mod 19 milliarder kroner.